Gauckov krok neísť do Soči vnímajú v Nemecku kontroverzne

Nemecké organizácie a osobnosti, ktoré sa venujú dodržiavaním ľudských práv chvália prezidenta Joachima Gaucka, ktorý nepôjde na februárové zimné olympijské hry v ruskom Soči.

09.12.2013 17:16 , aktualizované: 20:08
Joachim Gauck Foto: ,
Joachim Gauck.
debata (17)

Predstavitelia nemeckého športu sa však bránia tomu, aby Gauckovo rozhodnutie necestovať do Soči bolo označované ako bojkot. U niektorých nemeckých politikov sa prezidentov krok stretol tiež s výhradami.

„Keďže sme sa nevyslovili za bojkot olympiády športovcov, ktorí sa na preteky roky pripravujú, považujeme odrieknutie návštevy Soči od spolkového prezidenta za obzvlášť silné znamenie,“ povedal pre pondelkové vydanie denníka Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) hovorca Human Rights Watch Wolfgang Büttner. „Znovu to upiera pozornosť na porušovanie ľudských práv v Rusku a na situáciu v olympijskom meste Soči – na vykorisťovanie pracovných migrantov, nútené presídľovanie ľudí, zastrašovanie občianskej spoločnosti a zákon proti homosexuálom,“ dodal Büttner.

„Je to dobrý signál. Ak by hry v Soči navštívil, len by tým (ruský) systém posvätil,“ pridala sa vo FAZ predsedníčka výboru pre ľudské práva v Európskom parlamente za nemeckých Zelených Barbara Lochbihlerová. Splnomocnenec nemeckej vlády pre otázky ľudských práv Markus Löning to označil za „úžasné gesto podpory všetkým ruským občanom, ktorí sa zasadzujú za slobodu názoru, demokraciu a občianske práva“. Podobne sa vyjadrila aj podpredsedníčka Spolkového snemu Claudia Rothová, podľa nej Gauck prejavil „silný postoj“ a vyslal „povzbudzujúci signál“.

Nemecký prezident je bývalým bojovníkom za občianske práva v komunistickej Nemeckej demokratickej republike a nikdy sa netajil kritikou stavu ľudských práv v súčasnom Rusku. O jeho rozhodnutí neísť do Soči informoval magazín Der Spiegel, podľa ktorého je to práve reakcia na porušovanie ľudských práv vo východoeurópskej krajine. Gauckov hovorca potvrdil, že prezident olympijské hry nenavštívi, dôvody ale neoznámil.

Vysoký funkcionár nemeckého olympijského zväzu Christian Breuer v rozhlase varoval pred tým, aby sa Gauckovo rozhodnutie považovalo za bojkot hier. Ich návštevu podľa neho prezident nemal vôbec v pláne a chystá sa privítať nemeckých športovcov v Mníchove pri ich návrate z olympiády." Keď niekto niekam nejde, neznamená to hneď, že niečo bojkotuje," myslí si generálny riaditeľ zväzu Michael Vesper. Ani Medzinárodný olympijský výbor nevidí súvislosť medzi Gauckovým krokom a stavom ľudských práv v Rusku, povedal pre vydanie denníka Die Welt hovorca výboru.

Proti bojkotu hier sa vyslovil koordinátor pre spoluprácu medzi nemeckou a ruskou občianskou spoločnosťou Andreas Schockenhoff. „Treba si položiť otázku, či sa to nedotkne tiež obyvateľov tejto krajiny,“ uviedol poslanec za kresťanských demokratov (CDU), ktorý inak vyjadril ku Gauckovmu kroku veľký rešpekt.

U ruských predstaviteľov si ho naopak nezískal. Šéf zahraničného výboru ruskej Štátnej dumy Alexej Puškov už v nedeľu nemeckého prezidenta kritizoval za to, že pranieruje Rusko, ale zabíjanie detí a žien v Afganistane mu vraj neprekáža. Za chybu považuje Gauckove rozhodnutie tiež ruský expert na Nemecko Vladislav Belov. „Je to zjavne rozhodnutie občana Gaucka a nie prezidenta. Ako hlava štátu si musí udržiavať nadhľad, čo sa mu v jeho úrade zatiaľ nepodarilo,“ povedal Belov agentúre DPA.

Prezident MOV varuje športovcov pred protestmi v Soči

Prezident medzinárodného olympijského výboru (MOV) Thomas Bach uviedol v pondelok, že MOV finalizuje list, ktorý zašle olympionikom, v ktorom ich upozorní, aby sa zdržali demonštrácií či politických gest počas olympijských hier v Soči vrátane protestov proti ruskému zákonu zakazujúcemu homosexuálnu propagandu.

Bach povedal pre agentúru Associated Press, že inštrukcie schváli jeho výkonný orgán v utorok a následne ich zašle národným olympijských výborom, ktoré vysielajú svojich športovcov v dňoch 7.-23. februára 2014 na OH do Soči. List sa sústredí na 20. paragraf olympijskej charty, v ktorej sa hovorí, že na „športoviskách, v ubytovacích zariadeniach či iných olympijských priestoroch sú zakázané akékoľvek prejavy politickej, náboženskej či rasovej propagandy“.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Soči #Puškov #Joachim Gauck