Obama si na rozlúčke s Mandelom podal ruku s Castrom

Pietny ceremoniál rozlúčky s Nelsonom Mandelom v juhoafrickom Sowete v utorok nakrátko zatienila bezprecedentná epizóda, ktorej účastníkmi boli prezidenti dvoch štátov stojacich v ére studenej vojny na opačnom póle svetovej politiky. Prezident USA Barack Obama si podal ruku s kubánskym prezidentom Raúlom Castrom.

10.12.2013 07:16 , aktualizované: 16:00
debata (63)

Americký prezident Barack Obama označil z pódia Mandelu ako giganta, ktorý zmenil životy miliardy ľudí. Vyhlásil tiež, že sa k bývalému prezidentovi Juhoafrickej republiky hlásia mnohí politici, ale sami pritom „nepripúšťajú nesúhlas vlastného národa“.

Americký prezident v Sowete pozdravil svojho... Foto: Reuters, KAI PFAFFENBACH
Castro, Obama Americký prezident v Sowete pozdravil svojho kubánskeho náprotivka Raúla Castra a podal mu ruku.

Šéf Bieleho domu si počas dňa podal ruku s kubánskym prezidentom Raúlom Castrom, ten sa podľa televíznych záberov na Obamu dokonca usmial. Obaja štátnici sa letmo stretli v okamihu, keď prezident USA vykročil na rečnícku tribúnu, kde zomretému bojovníkovi proti apartheidu vzdal česť. Cestou si podal ruky s prítomnými štátnikmi, medzi ktorými bol práve aj Castro. Podľa amerického serveru Politico nebol prekvapivý pozdrav zrejme ničím iným, než prejavom jasnej slušnosti. Nemožno však vylúčiť ani ústretové gesto urobené v čase, keď k sebe obaja odvekí nepriatelia zložito hľadajú cestu.

Obama hovoril pred nadšene súhlasiacim davom. „Vychvaľovať kohokoľvek je ťažké, ale je to ešte ťažšie v prípade giganta histórie, ktorý doviedol jeden národ k spravodlivosti,“ povedal. Vyhlásil tiež, že si Mandela svoje miesto v dejinách vyslúžil bojom, inteligenciou, vytrvalosťou a vierou. Prirovnal ho k indickému vodcovi odboja Mahatmovi Gándímu, niekdajšiemu americkému prezidentovi Abrahamovi Lincolnovi a bojovníkovi za práva černochov v USA Martinovi Lutherovi Kingovi. Nazval ho významným osloboditeľom 21. storočia. Podotkol tiež, že premýšľa, ako lekciu, ktorú Mandela poskytol svetu, uplatniť sám na sebe ako na človeku a prezidentovi.

Na ceremoniál prišiel aj Bushov predchodca Bill Clinton (vládol 1993–2001) a prezident z rokov 1977–81 Jimmy Carter, ktorí ale cestovali do JAR oddelene.

AP poukazuje na témy, ktoré Obamu s Mandelom spájajú. Obaja sa stali prvými černošskými prezidentmi svojich krajín o obaja dostali Nobelovu cenu za mier. Keď sa Obama stal prezidentom, Mandela sa už z verejného života stiahol. V Obamovej súkromnej pracovni v Bielom dome rovnako ako v Mandelovom johannesburgskom úrade visí fotografia, ktorá zachytáva oboch mužov pri stretnutí v roku 2005, keď bol Mandela vo Washingtone. Pri svojej tohtoročnej návšteve JAR v júni sa Obama stretol iba s Mandelovými príbuznými, pretože bývalý prezident bol v tej dobe už vážne chorý a hospitalizovaný.

Rozlúčku na štadióne sprevádzal dážď za prítomnosti desiatok štátnikov

Už pred začatím obradu bolo na štadióne s viac ako 90-tisíc miestami približne 20-tisíc ľudí. Na tribúne sedeli oficiálni hostia, medzi ktorými bola zhruba stovka osobností politického sveta a početná rodina zosnulého Mandelu. Obrad sa začal juhoafrickou národnou hymnou, prejavom Cyrila Ramaphosa z Mandelovho vládneho Afrického národného kongresu a vystúpeniami náboženských predstaviteľov rôznych vierovyznaní. Po nich vystúpil juhoafrický prezident Jacob Zuma. Jedným z prvých rečníkov bol tiež generálny tajomník OSN Pan Ki-mun.

Medzi ľuďmi na obrom štadióne FNC, ktorý bol dejiskom futbalových majstrovstiev v roku 2010 a na ktorom sa vtedy Mandela počas finále objavil naposledy na verejnosti, panovala slávnostná a veselá atmosféra. Mnohí prišli v tričkách s Mandelovými portrétmi, ďalší spievali a kričali. „Keby nebolo jeho, môj život by vyzeral úplne inak. On bol vo väzení, aby sme my získali slobodu,“ povedal agentúre AP študent marketingu Matlhogonolo Mothoagae.

Posledná rozlúčka s Nelsonom Mandelom prebehne...
Na poslednú rozlúčku s Mandelom priletel aj...
+15Vosková figurína Nelsona Mandelu v múzeu...

Do Johannesburgu prišli aj americkí exprezidenti

Takmer sto svetových lídrov a štátnikov sa zúčastnilo na oficiálnej poslednej rozlúčke s juhoafrickým exprezidentom Nelsonom Mandelom na futbalovom štadióne v Johannesburgu. Americké prezidentské lietadlo Air Force One pristálo ráno na juhoafrickej vojenskej základni pri Johannesburgu po 16-hodinovom lete. Na palube špeciálu bola tiež Obamova manželka Michelle, bývalý exprezident George Bush mladší s manželkou Laurou a tiež niekdajšia ministerka zahraničných vecí Hillary Clintonová.

AP poznamenala, že keď táto skupina vystúpila z dverí lietadla, naskytol sa vzácny pohľad na spoločnosť bývalého, súčasného a možno aj budúceho prezidenta Spojených štátov. Clintonová svoju kandidatúru v prezidentských voľbách, ktoré sa budú konať v roku 2016, zvažuje.

zväčšiť Prezident USA Barack Obama s manželkou Michelle... Foto: SITA/AP, Evan Vucci
Juhoafrická republika, Nelson Mandela, Barack Obama Prezident USA Barack Obama s manželkou Michelle prileteli do Afriky na pohreb Nelsona Mandelu.

Nápor, aký JAR ešte nezažila

Tamojšie úrady zvládli nápor, aký krajina ešte nikdy nezažila. Celé podujatie mohlo na veľkoplošných obrazovkách sledovať odhadom 120-tisíc ľudí. V pohotovosti bolo 11-tisíc policajtov, ktorí dohliadali na bezpečnosť počas rozlúčky s jednou z najväčších postáv 20. storočia.

K prominentným politikom na obrade patril aj francúzsky prezident Francois Hollande spolu so svojím predchodcom Nicolasom Sarkozym. EÚ zastupoval stály predseda Európskej rady Herman Van Rompuy, za Britániu prišiel premiér David Cameron a princ Charles a za Čínu viceprezident Li Joan-Čao. Palestínu zastupovala hlava štátu Mahmúd Abbás.

Tisíce ľudí aj napriek dažďu prišli na rozlúčku... Foto: SITA/AP, Bernat Armangue
South Africa Mandela Memorial Tisíce ľudí aj napriek dažďu prišli na rozlúčku s Nelsonom Mandelom na johannesburgský štadión. Mnohí sa prikrývali dekami.

Prítomný bol aj kanadský premiér Stephen Harper, afganský prezident Hámid Karzaj či nemecký prezident Joachim Gauck. Chýbal však izraelský premiér Benjamin Netanjahu z dôvodu nákladnosti jeho príchodu do JAR či tibetský duchovný vodca dalajláma. Pre chatrné zdravie neprišiel ani kubánsky revolucionár Fidel Castro. Toho Mandela nazýval svojím veľkým kamarátom a opakovane vyslovoval podporu jeho revolúcii na Kube.

Mandela, ktorý sa stal svetoznámym vďaka dlhoročnému boju proti apartheidu, zomrel vo štvrtok vo veku 95 rokov. Laureát Nobelovej ceny mieru sa od septembra vo svojom dome v Johannesburgu zotavoval z pľúcnej infekcie po tom, ako bol tri mesiace hospitalizovaný v kritickom stave. Jeho zdravie sa však v posledných dňoch opäť zhoršilo a ťažkostiam spojeným s infekciou nakoniec podľahol.

Za Nelsonom Mandelom smúti aj prostý ľud. Foto: SITA/AP, Bernat Armangue
Juhoafrická republika, Nelson Mandela, černoch Za Nelsonom Mandelom smúti aj prostý ľud.

Práve pred 20 rokmi bol Mandela za svoj ​​boj proti apartheidu ocenený spolu s posledným belošským juhoafrickým prezidentom Frederikom de Klerk Nobelovou cenou za mier. „Žijeme v nádeji, že sa Juhoafrická republika bojujúca za svoju obnovu stane mikrokozmom nového sveta, ktorý sa rodí,“ povedal Mandela, keď cenu prijímal.

Po utorňajšej rozlúčke je Mandelovo telo v otvorenej rakve vystavené tri dni v hlavnom meste Pretória, v budove, kde v roku 1994 zložil prísahu ako prvý černošský prezident JAR. Pohreb sa uskutoční v nedeľu 15. decembra a konať sa bude podľa jeho želania v mestečku Qunu, kde strávil svoje detstvo.

Výroky, ktoré odzneli na spomienke na Mandelu

  • Americký prezident Barack Obama: „Nebol bustou vyrobenou z mramoru, bol to muž z mäsa a kostí… Je ťažké vynášať do neba akéhokoľvek človeka… A aké ťažké je urobiť tak v prípade giganta dejín, ktorý posunul národ smerom k spravodlivosti.“
  • Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun: „Urobil to znova… Vidíme lídrov reprezentujúcich množstvo pohľadov a ľudí najrôznejších príbehov. Všetci sú tu, zjednotení. Ukázal nám úžasnú silu a schopnosť odpúšťať a spájať ľudí navzájom.“
  • Andrew Mlangeni, bývalý blízky priateľ Mandelu: „Madiba sa na nás tu dole pozerá a nepochybne sa usmieva, keď sleduje svojich milovaných krajanov a krajanky, ako oslavujú jeho odkaz.“
  • Cyril Ramaphosa, predseda strany Africký národný kongres, ktorá bojovala proti apartheidu: „Ak prší, keď ťa pochovávajú, znamená to, že tvoji bohovia ťa vítajú a brány neba sú pravdepodobne takisto otvorené.“
63 debata chyba
Viac na túto tému: #pohreb #JAR #Juhoafrická republika #Nelson Mandela #štátnik