Rakva so zosnulým Mandelom dorazila do sídla vlády JAR

Smútočný konvoj dopravil telo zosnulého exprezidenta Nelsona Mandelu do sídla juhoafrickej vlády v Pretórii.

11.12.2013 09:17
Mandela Foto: ,
Vojenskí dôstojníci nesú rakvu bývalého juhoafrického prezidenta Nelsona Mandeluv Pretórii.
debata

Telo tu bude vystavené tri dni a cez víkend potom prepravené do dediny Qunu, kde Mandela vyrastal a prial si byť pochovaný. Zomrel v 95 rokoch minulý štvrtok.

Kým rakva pokrytá štátnou vlajkou smerovala v pohrebnom voze v konvoji k sídlu vlády, ulice lemovali davy ľudí a vzdávali Mandelovi hold. Až do piatku každé ráno rakvu prevezú z márnice vo vojenskej nemocnici do sídla vlády. Rozlúčiť pri rakve sa budú môcť až do piatku občania, štátnici aj pozvaní hostia.

Vláda vyzvala verejnosť, aby vzdala Mandelovi hold už v uliciach vytvorením kordónov. Rakva bude v budove vlády, kde Mandela v roku 1994 zložil prísahu ako prvý černošský prezident Juhoafrickej republiky.

Pietna spomienka za Mandelu sa konala v utorok na štadióne v Johannesburgu. Podľa reportérov BBC panovala v Pretórii ťaživejšia atmosféra, než pri utorkovej piete, ktorá bola hlavne oslavou Mandelovho života.

V stredu od 9:00 SEČ sa bude môcť pri rakve rozlúčiť rodina a pozvaní hostia. Od 11:00 do 16:30 SEČ potom občania a ďalšiu príležitosť prísť k rakve potom bude vo štvrtok a v piatok od 7:00 do 16:30 SEČ.

debata chyba
Viac na túto tému: #JAR #Nelson Mandela #rakva