Klaus vraj amnestoval výmenou za Nečasovu konsolidáciu

Bývalý český premiér Petr Nečas vraj podpísal kontroverznú amnestiu Václava Klausa zo začiatku roka výmenou za exprezidentov autogram pod jeho konsolidačný balík.

12.12.2013 13:28
Nečas, Klaus Foto:
Expremiér Českej republiky Petr Nečas (vľavo) s exprezidentom Václavom Klausom - archívne foto.
debata

Údajnú dohodu medzi štátnikmi, o ktorej sa mal Nečas zmieniť vtedajšej šéfke svojho kabinetu Jane Nagyovej, dnes Nečasovej manželke, zachytili vďaka odposluchu ich rozhovoru v januári tohto roka. Expremiér „bartrový obchod“ s Klausom naďalej popiera. Pravosť odpočúvaného dialógu ale potvrdil jeden z advokátov, ktorý nahliadol do spisu v kauze Nagyová, píše portál idnes.cz.

„Amnestia je strašný prúser,“ povedal Nečas podľa policajného spisu Nagyovej a dodal, že „môže povedať otvorene, že išlo o podpis za podpis“. Polícia rozhovor podľa serveru aktualne.cz odpočúvala 5. januára popoludní.

Dohodu o podpisoch medzitým poprel bývalý tajomník Václava Klausa Petr Hájek aj niekdajší šéf politického oddelenia prezidentovej kancelárie Ladislav Jakl. „Nie, tú informáciu som nemal a pri ničom takom som nebol. Počujem to prvýkrát,“ povedal webu Hájek. „Takú dohodu vylučujem,“ dodal Jakl.

Klausova amnestia otvorila brány na väzniciach pre 6 500 odsúdených, okrem toho sa vzťahovala aj na desiatky tisíc ľudí, ktorí obišli s alternatívnymi alebo podmienečnými trestami. Okrem toho sa vzťahovala aj na niektoré ekonomické kauzy. Petr Nečas vďaka podpisu exprezidenta zostavil vládny balíček s konsolidačnými opatreniami. Krok bývalej hlavy štátu v januári označil za „zodpovedný prístup prezidenta, ktorý nechcel krajinu zbytočne vystaviť chaosu“.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #amnestia #Petr Nečas #Jana Nagyová #Václav Klaus #konsolidačný balíček