Ukrajinská opozícia varuje pred vyhlásením výnimočného stavu

Aktivisti ukrajinskej opozície aj v noci na piatok v centre Kyjeva spevňovali barikády, ktoré majú zabrániť prípadnému ďalšiemu zásahu poriadkových síl.

13.12.2013 10:26 , aktualizované: 11:43
Ukrajina, Kyjev, demonštrácia Foto:
Protivládni demonštranti na archívnej fotografii počas zhromaždenia na námestí Nezávislosti v Kyjeve.
debata (9)

Na Námestí nezávislosti nocovalo podľa kyjevského rozhlasu asi 4 000 ľudí, v centre mesta a v jeho okolí hliadkovalo približne 2 000 policajtov. Opozícia varovala, že režim na víkend pripravuje masívne provokácie a vyhlásenie mimoriadneho stavu.

V ukrajinskej metropole bol v noci pokoj, mestom ale kolujú správy o očakávanom príchode policajných posíl, autobusov a vlakov so stúpencami vládnej Strany regiónov. Šéf parlamentnej frakcie hlavnej opozičnej strany Vlasť Arsenij Jaceňuk v rozhovore pre ruské vysielanie Rádia Sloboda vyhlásil, že režim na víkend pripravuje masívne provokácie s cieľom vyhlásiť v Kyjeve mimoriadny stav.

Vláda podľa Jaceňuka dopravuje do metropoly svojich prívržencov, ktorí vraj majú počas víkendu vyvolať zrážky s demonštrantmi. „Potom vyhlási výnimočný stav, povolajú armádu a demonštrácie na Námestí nezávislosti rozoženú,“ povedal Jaceňuk.

Niektoré ukrajinské médiá informácie o presunoch stúpencov vlády do Kyjeva potvrdzujú. Denník Ukrajinská pravda v piatok napísal, že z východoukra­jinského Donecka vyšiel do hlavného mesta mimoriadny vlak. Stúpenci Strany regiónov údajne mieria do Kyjeva aj z juhoukrajinského Mykolajiva a z Krymu.

Vláda premiéra Mykolu Azarova opakovane vylučuje, že proti demonštrantom zasiahne silou. Minister vnútra Vitalij Zacharčenko však varoval, že opozičné akcie nesmú paralyzovať normálne fungovanie trojmiliónového Kyjeva. Z vládnej štvrti ležiacej neďaleko Námestia nezávislosti polícia pred týždňom demonštrantov vytlačila.

Moskovský rozhlas oznámil, že ukrajinské úrady zakázali vstup do krajiny poprednému ruskému opozičnému politikovi Borisovi Nemcovovi, vicepremiérovi Ruska z éry Borisa Jeľcina. Nemcov, ktorý ukrajinských demonštrantov otvorene podporuje, priletel vo štvrtok na kyjevské letisko Boryspil, ale odísť do mesta nemohol. Podľa ukrajinských pohraničníkov mu bol vstup do krajiny odoprený na príkaz miestnej tajnej polície SBU. O dôvodoch tajná služba neinformovala.

O budúcom smerovaní Ukrajiny rokuje kyjevská vláda v Bruseli aj v Moskve. V sídle Európskej únie rokuje už niekoľko dní vicepremiér Serhij Arbuzov, ktorý podľa agentúry Interfax s európskymi partnermi zostavuje „cestovnú mapu“ vedúcu k integrácii Ukrajiny do európskych štruktúr.

Do Moskvy odišiel v piatok vicepremiér Jurij Bojko, jeho úlohou je podľa kyjevských médií stabilizovať hospodárske vzťahy s Ruskom. Svojho východného suseda Ukrajinu aj napriek proklamovanému zbližovaniu s Európou považuje za strategického partnera.

Janukovyč sa zúčastní na rokovaní pri okrúhlom stole

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč sa v piatok zúčastní na zasadnutí „okrúhleho stola“, ktoré má zjednotiť názory vlády a opozície na budúce smerovanie krajiny. Oznámila to ukrajinská tlačová agentúra Unian s odvolaním na oznámenie prezidentskej kancelárie. Opozícia účasť na rokovaní pri okrúhlom stole odmieta dovtedy, kým budú potrestaní vinníci policajných zákrokov proti demonštrantom a oslobodení niektorí aktivisti. Požiadavkou je aj demisia vlády.

„Celonárodný“ okrúhly stôl, ktorého usporiadanie minulý týždeň odporučili traja bývalí ukrajinskí prezidenti, sa má konať už tretíkrát. Akékoľvek vecné a kompromisné závery ale blokuje neúčasť opozície, ktorej radikálna časť označuje podobné schôdzky za frašku zinscenovanú režimom.

Prezident sa doteraz na okrúhlych stoloch nezúčastnil. Či sa opozícia k prezidentovi pri okrúhlom stole pripojí, nie je zatiaľ známe. Vitalij Kličko, šéf opozičnej strany Udar, agentúre AP povedal, že protivládny tábor svoj ​​odmietavý názor na rokovania s prezidentom nezmenil.

K dramatickej konfrontácii medzi vládou a opozíciou sa vyslovil ukrajinský oligarcha Rinat Achmetov, 26. najbohatší človek na svete a mimoriadne vplyvný ukrajinský podnikateľ. Miliardár, ktorý je okrem iného vlastníkom populárneho futbalového klubu Šachťor Doneck, myšlienku okrúhleho stola podporil.

„Ukrajina a jej prezident išli tri a pol roka európskou cestou. Za ten čas urobili veľmi veľa“ uviedol vo vyhlásení 47-ročný magnát, toho považujú za Janukovyčovho priateľa a sponzora. „Skutočnosť, že mierumilovní ľudia vyšli na pokojné demonštrácie, hovorí o tom, že Ukrajina je slobodný a demokratický štát. Z tejto cesty nezíde, čo je skvelé,“ dodal.

„Som zástancom rokovaní. Politici, štátna moc, opozícia a morálni vodcovia krajiny by mali zasadnúť za rokovací stôl a prijať rozhodnutie, na ktoré by sme mohli byť hrdí. Takéto rozhodnutie, ktoré prospeje Ukrajine aj každému Ukrajincovi,“ uviedol Achmetov.

Štvorica najmocnejších ukrajinských oligarchov, do ktorej okrem Achmetova médiá zaraďujú podnikateľa Viktora Pinčuka, Dmytra Firtasa a Ihora Kolomojského, sa doteraz k dramatickému vývoju z posledných dní nevyslovila. Achmetov v piatok zverejnil ​​komentár ako prvý a urobil tak údajne „na početné prianie Ukrajincov“.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Moskva #Rusko #Janukovyč #Jaceňuk #Boris Nemcov #Ukrajina