Janukovyčova Strana regiónov žiada výrazné zmeny vo vláde

Ukrajinská vládna Strana regiónov žiada výrazné zmeny vo vláde premiéra Mykolu Azarova v snahe zmierniť súčasnú politickú krízu.

16.12.2013 12:45
Azarov Foto: ,
Ukrajinský premiér Mykola Azarov.
debata (16)

Poslankyňa za vládnu stranu Anna Germanová v pondelok povedala, že vláde už predložili žiadosť o 90-percentnú reformu vládneho kabinetu. Azarov by mal svoje stanovisko oznámiť prezidentovi Viktorovi Janukovyčovi ešte v pondelok. O rezignácii samotného Azarova sa podľa Germanovej na stretnutí poslancov s vládou nehovorilo.

Rozhodnutie nepodpísať kľúčové dohody s Európskou úniou, očividne pod tlakom Ruska, viedlo k masovým demonštráciám, ktoré trvajú už vyše troch týždňov. Demonštranti požadujú odstúpenie vlády aj prezidenta a vypísanie predčasných volieb. Prvé a doposiaľ jediné stretnutie medzi Janukovyčom a opozíciou sa v piatok skončilo bez výsledku.

Komisár EÚ pre rozšírenie Štefan Füle v nedeľu oznámil, že Európska komisia zastavila práce na plánovanej asociačnej dohode s Ukrajinou, kým EÚ nedostane od Janukovyča „jasný záväzok“, že chce dohodu podpísať. Ukrajinský premiér Mykola Azarova opakovane reagoval vyhlásením, že integrácia do únie je pre jeho krajinu stále prioritou.

Brusel popiera, že chce od Ukrajincov homosexuálne manželstvá

Európska únia nežiada od Ukrajiny uzákonenie homosexuálnych manželstiev ako podmienku pre podpis asociačnej dohody. Cez víkend sa tak vyjadril vyslanec EÚ na Ukrajine Jan Tombinski. Reagoval tak na slová ukrajinského premiéra Mykolu Azarova, ktorý sa na margo podmienok únie vyjadril počas prejavu na sobotňajšom provládnom zhromaždení v Kyjeve.

Podľa jeho slov ide o neprijateľné podmienky, ktoré idú proti záujmom krajiny. Podľa prieskumu z mája 2012 je 95 percent Ukrajincov proti sobášom osôb rovnakého pohlavia a 80 percent proti netradičným sexuálnym vzťahom. Podľa Tombinského chce EÚ od Kyjeva riešenie problému diskriminácie ako celku. Komisár EÚ pre rozšírenie

„Opoziční lídri nám vravia rozprávky, keď tvrdia, že stačí podpísať asociačnú dohodu v záujme bezvízového cestovania do Európy hneď na druhý deň. Nič také. Musíme byť v súlade s celým radom podmienok: musíme legalizovať homosexuálne manželstvá, prijať legislatívu o rovnosti sexuálnych menšín a tak ďalej. Je naša spoločnosť na toto pripravená?“ spýtal sa davu Azarov, ktorého citoval portál ruskej spravodajskej agentúry RIA Novosti.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Viktor Janukovyč #Mykola Azarov #Ukrajina