Kolumbijčanka mala v tele 40 rokov mŕtvy plod

Kolumbijskí lekári našli v bruchu osemdesiatdvaročnej ženy fosilizovaný plod, ktorý mala v tele 40 rokov. Výnimočný prípad sa podľa webu francúzskej rozhlasovej stanice Europe1 objavil po tom, čo Kolumbijčanka prišla v Bogote k lekárovi a sťažovala sa na bolesti brucha.

17.12.2013 13:58
debata

Plod bol starý 32 týždňov a po desiatkach rokov v tele pacientky zvápenatel a stal sa skamenelinou. Ide o veľmi vzácny jav, ku ktorému dochádza, keď sa plod nevyvíja v maternici, ale v brušnej dutine. Vo svete sa podľa Europe1 doteraz registruje len asi 290 týchto prípadov.

Podľa Petra Velebila z Ústavu pre starostlivosť o matku a dieťa v pražskom Podolí sa jedná v podstate o fosíliu, taká vraj môže vydržať v tele veľmi dlho. Žiadny podobný prípad z Česka si ale nevybavuje. Pôrodník tiež upozornil, že 32 týždňov starý plod by za normálnych okolností vážil približne 1,5 kg, a je preto prekvapujúce, že si žena nič nevšimla.

Ide o takzvaný lithopedion, čiže kamenné dieťa. Môže k nemu dôjsť pri mimomaternicovom tehotenstve, keď plod v tele matky zomrie, ale je už príliš veľký, než aby ho matka vstrebala. Potom dochádza k postupnému vápenatenie telíčka, čím matke nehrozí infekcia.

debata chyba
Viac na túto tému: #tehotenstvo #plod #maternica