Mocnosti budú s Iránom opäť rokovať o jadrovom programe

Vo švajčiarskej Ženeve sa vo štvrtok opäť stretnú expertní zástupcovia svetových mocností a Iránu, aby rokovali o implementovaní v novembri schválenej dohody o prísnejšej kontrole jadrového programu islamskej republiky.

19.12.2013 07:16
debata

Schôdzka by mala pokračovať až do piatku. Experti na túto problematiku sa naposledy stretli minulý týždeň v rakúskej Viedni, Iránci z nej však odišli po tom, ako Spojené štáty rozšírili sankcie voči Iránu.

Prelomovú dohodu prijali mocnosti 24. novembra takisto v Ženeve. Irán súhlasil s užšou spoluprácou s medzinárodnými inšpektormi, ktorí budú dohliadať na čiastočné zastavenie procesu obohacovania uránu výmenou za zmiernenie sankcií voči Teheránu. Islamská republika však zároveň vyjadrila vôľu nevzdať sa svojho práva na „jadrovú energiu“ na civilné účely.

Teherán pritom dlhodobo odmieta, že sa pokúša vyrobiť jadrovú bombu. Dohoda je podľa iránskeho prezidenta Hasana Rúháního nielen víťazstvom Iránu, ale aj „globálneho mieru a všetkých krajín regiónu“. Zároveň vyjadril spokojnosť s tým, že „svetové mocnosti uznali iránske práva na obohacovanie uránu“.

debata chyba
Viac na túto tému: #Irán #jadrový program