Nemeckého exprezidenta Wulffa možno prestanú stíhať

Nemecký sudca Richter Frank Rosenow inicioval zastavenie stíhania bývalého prezidenta Christiana Wulffa podozrivého z korupcie. Ako dôvod uviedol nedostatok dôkazov. Obvinenia z úplatkárstva pritom v roku 2012 Wulffa stáli jeho post.

20.12.2013 07:21
Christian Wulff Foto: ,
Nemecký exprezident Christian Wulff
debata (1)

V ôsmy deň pozorne sledovaného procesu však predsedajúci sudca Rosenow v Hanoveri povedal, že zatiaľ nepočul žiadne „relevantné“ dôkazy proti bývalej hlave štátu. Podľa vlastných slov má v úmysle ešte vypočuť ďalších svedkov, z ktorých už asi 20 vypovedalo, proces však chce ukončiť v januári, teda tri mesiace skôr, ako sa pôvodne plánovalo.

Wulff sa pred súdom zodpovedá z údajného prijatia protislužby od filmového producenta v čase, keď pôsobil na čele vlády Dolného Saska. Je to prvý prípad v dejinách Nemecka, keď bývalá hlava štátu sedí na lavici obžalovaných. Exprezident však čelí viacerým podozreniam z korupčného správania a využívania svojich stykov počas pôsobenia vo vrcholnej politike.

Vyšetrovatelia tvrdia, že spriatelený producent David Groenewold v roku 2008 preplatil Wulffovi a jeho vtedajšej manželke časť výdavkov počas pobytu v Mníchove, za čo získal podporu pre svoj filmový projekt. Bývalý krajinský premiér a spolkový prezident sa obhajuje tvrdením, že o vyše 700-eurovom príspevku na hotel či stravovanie spočiatku nevedel, a neskôr ho vrátil v hotovosti. Niekdajší úzky spojenec kancelárky Angely Merkelovej v apríli odmietol pristúpiť na mimosúdne vyrovnanie v podobe pokuty 20-tisíc eur, keďže chce podľa vlastných slov očistiť svoje meno.

Päťdesiatštyriročný Wulff vo februári minulého roka nečakane odstúpil z funkcie po tom, ako podozrenia z korupcie poškodili jeho povesť. Tá bola naštrbená už niekoľko mesiacov pred tým, keď bulvárny denník Bild priniesol informáciu, že prezident dostal v čase, keď bol predsedom vlády Dolného Saska, od manželky bohatého podnikateľa výhodnú pôžičku na dom. Svoju situáciu ešte viac zhoršil odkazom na záznamníku, v ktorom sa vyhrážal jednému z redaktorov. Wulff výzvy na odstúpenie spočiatku odmietal, názor však zmenil po tom, ako prokuratúra požiadala, aby bol zbavený imunity.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #súd #Christian Wulff #úplatkárstvo