Prepustený Chodorkovskij odletel do Nemecka. Utiekol?

Prepustený ruský prominentný väzeň Michail Chodorkovskij deň po svojom omilostení opustil Rusko a zamieril do Nemecka.

20.12.2013 09:43 , aktualizované: 18:14
Chodorkovskij Foto:
Najznámejší ruský väzeň svedomia Michail Chodorkovskij na archívnej snímke.
debata (35)

Privátne lietadlo s bývalým ropným magnátom na palube v piatok pristálo na berlínskom letisku Schönefeld, oznámilo nemecké ministerstvo zahraničia. Vo vyhlásení na svojich webových stránkach Chodorkovskij potvrdil, že prezidenta Vladimira Putina požiadal „z rodinných dôvodov“ o milosť.

Niekdajší najbohatší Rus, ktorý strávil vyše desať rokov vo väzení za údajné krádeže ropy, defraudáciu a pranie špinavých peňazí, požiadal o pas ešte vo štvrtok pred svojím prepustením a ruská väzenská správa mu ho obratom vydala.

Podľa ruských zdrojov nemecké veľvyslanectvo v Moskve vybavilo formality s príletom Chodorkovského do Berlína, cestu mu pomáhal sprostredkovať bývalý nemecký minister zahraničia Hans-Dietrich Genscher. Ten tiež so svojím automobilom Chodorkovského odviezol z berlínskeho letiska na neznáme miesto. Súkromné lietadlo na cestu z Petrohradu do Berlína poskytla na Genscherovu žiadosť nemecká energetická firma OBO Bettermann.

Za oligarchom mieri syn

Nemecko „pôsobilo v zákulisí“ v prospech oslobodenia Michaila Chodorkovského. Oznámil to hovorca kancelárky Angely Merkelovej Steffen Seibert. „Spolková vláda oceňuje úsilie Hansa-Dietricha Genschera, ktorý sa v zákulisí intenzívne zaoberal otázkami súvisiacimi s oslobodením Michaila Chodorkovského,“ uviedol hovorca.

Genscher podľa neho „konal s podporou spolkovej kancelárky a ministerstva zahraničných vecí“. Merkelová podľa Sieberta osobne privítala Chodorkovského omilostenie. „V poslednej dobe v rozhovoroch s ruským prezidentom sústavne nastoľovala tému Chodorkovského oslobodenia,“ do­dal.

Hans-Dietrich Genscher v rozhovore s nemeckými novinármi povedal, že Putin ho kvôli Chodorkovského kauze dvakrát prijal. Na podporu ruského väzňa sa angažoval z humanitárnych dôvodov a na žiadosť Chodorkovského právnikov. Šesťdesiatosemročný politík týždenníku Der Spiegel povedal, že Chodorkovskij priletel z Ruska „vyčerpaný, ale veľmi šťastný, že je na slobode“.

Z New Yorku, kde žije, mieri za svojím otcom syn Chodorkovského z prvého manželstva Pavel. Rodina podľa ruských médií zatiaľ nebude vydávať žiadne verejné vyhlásenia. S rodičmi, ktorí žijú neďaleko Moskvy, sa oligarcha zatiaľ nespojil.

Niektoré médiá sa medzitým pustili do špekulácií, či sa Chodorkovskij do Ruska vôbec chce vrátiť. Podľa agentúry Reuters Chodorkovskij zvolil „možný exil“. Na dohady zareagoval Putinov hovorca Dmitrij Peskov. „Je štátnym občanom Ruska a môže sa do krajiny kedykoľvek vrátiť,“ povedal hovorca agentúre DPA.

Mama Chodorkovského nie je v Nemecku

Krátko po prílete do Berlína Chodorkovskij na svojom webe publikoval vyhlásenie, v ktorom svoju žiadosť o milosť adresovanú Putinovi potvrdil. „Dvanásteho novembra som sa obrátil na ruského prezidenta s prosbou o milosť v súvislosti s rodinnou situáciou. Som rád, že rozhodnutie bolo kladné. O priznaní viny nebola reč,“ uviedol Chodorkovskij.

Bývalý oligarcha poďakoval všetkým, ktorí podporili jeho aj „všetkých nespravodlivo odsúdených alebo stíhaných“. Nadchádzajúce sviatky chce stráviť v rodinnom kruhu.

Ruské úradné zdroje oznámili, že Chodorkovskij odletel do nemeckého hlavného mesta za svojou matkou, ktorá je vážne chorá. Ukázalo sa ale, že osemdesiatročná Marina Chodorkovská sa nachádza vo svojom dome na predmestí Moskvy. „Neviem, prečo sa píše o Nemecku, teraz som doma v Romaškine. Michail ma ešte nekontaktoval, asi nemá telefón,“ povedala agentúre ITAR-TASS. Chodorkovského matka, ktorá dlhodobo bojuje s rakovinou, bola v minulosti pacientkou berlínskej kliniky. Agentúre Reuters povedala, že so synom je pripravená odletieť kedykoľvek a kamkoľvek.

Podľa agentúry AP sa so svojím mužom Borisom Chodorkovským vydá do Berlína v sobotu. Druhá manželka Michaila Chodorkovského žije neďaleko Moskvy spolu s tromi deťmi. Či ju Chodorkovskij kontaktoval, nie je známe. Najstarší syn z jeho prvého manželstva žije so svojou rodinou v New Yorku.

Chodorkovskij bol v roku 2003 odsúdený na takmer jedenásťročné väzenie za daňové úniky, pranie špinavých peňazí a údajnej krádeže ropy. Opozícia však niekdajšieho mocného podnikateľa vnímala ako väzňa Kremľa, ktorému sa znepáčil svojimi politickými ambíciami.

Chodorkovskij požiadať o milosť doteraz odmietal

Prominentný kritik Kremľa si odsedel 3 709 dní a od slobody ho delilo už iba 246 dní. Vďaka udelenej milosti už Nový rok bude môcť osláviť doma. Vladimir Putin navyše označil za nepravdepodobné, že by Chodorkovského mohol čakať ďalší proces. Generálna prokuratúra iba začiatkom tohto mesiaca potvrdila, že proti zakladateľovi ropnej spoločnosti Jukos chystá ďalšie obvinenie z prania špinavých peňazí v hodnote 10 miliárd dolárov.

Omilostenie Chodorkovského Putin ohlásil deň po tom, čo v Rusku nadobudla platnosť amnestia, na základe ktorej sa na slobodu dostanú viacerí známi kritici Kremľa. Pozorovatelia obe gestá dávajú do súvislosti s blížiacimi sa zimnými olympijskými hrami v Soči, pred ktorými chce Moskva otupiť ostrie kritiky, ktorou Západ vyčíta Rusku stav dodržiavania ľudských práv.

Putin omilostenie Chodorkovského zdôvodnil humanitárnymi dôvodmi. Podľa neho odsúdený splnil formálnu podmienku a požiadal o milosť. „Michail Borisovič mal v súlade so zákonom napísať príslušný papier, ale to neurobil. Teraz, úplne nedávno, však taký papier napísal a požiadal ma o milosť. Na miestach výkonu trestu strávil viac ako 10 rokov, to je seriózny trest… Odvoláva sa na okolnosti humanitárneho charakteru. Má chorú matku. Nazdávam sa, že možno prijať rozhodnutie a v najbližšom čase bude podpísaný dekrét o jeho omilostení,“ vyhlásil.

Chodorkovský v minulosti odmietal žiadať Putina o milosť. Podľa Kremľa totiž o milosť mohol žiadať iba po priznaní svojej viny, čo on odmietal. Chodorkovského právnici takýto výklad zákonov označili za scestný. Podľa rádia Echo Moskvy aj šéf parlamentného výboru pre zákonodarstvo Pavel Krašennikov včera uznal, že ústava dáva právo žiadať o milosť bez nevyhnutnosti priznať si vinu. Putinov hovorca Dmitrij Peskov však podanie žiadosti o milosť chápe ako pokánie. „Ak žiada o milosť, to znamená, že si priznáva vinu,“ povedal pre agentúru Interfax.

Na správu o omilostení Chodorkovského pozitívne zareagovali obhajcovia ľudských práv i burzy, kde ruské akcie zaznamenali citeľný rast. „Veľmi sa teším, že táto epopeja, bolestivá a tragická, sa blíži ku koncu,“ povedal pre Interfax ruský ombudsman Vladimir Lukin.

35 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #Michail Chodorkovský