Generál USA Michael Carey sa v Moskve opíjal s Ruskami

Ešte v polovici leta zavítala do Moskvy osemčlenná delegácia amerických leteckých síl v rámci recipročnej účasti na spoločnom štábnom cvičení. Ako pripomína Hlas Ameriky, viedol ju generálmajor Michael Carey, ktorý však misiu pochopil svojsky.

21.12.2013 09:25
Michael Carey Foto: ,
Michael Carey
debata (6)

Viac ako rokovaniam sa totiž podľa svedkov aj výsledkov vyšetrovania venoval obsahu pohárikov s rôznymi destilátmi, ale aj spoločnosti atraktívnych žien. Ako spomínal samotný generál, bavil sa v prítomnosti „dvoch očarujúcich dám“. Pracovali vraj v „luxusnej cestovnej kancelárii“. Zaujímavosťou je, že Carey sa s nimi "náhodou“ stretol viackrát na miestach, kde ho pozvali hostitelia.

Generál však nepohrdol ani spoločnosťou hotelovej predavačky cigár, ktorá, ako sa ukázalo, mala veľmi dobré znalosti z fyziky. A tak v tom čase s veliteľom 20. leteckej armády rozhodujúcom o amerických balistických raketách vraj hovorila prekvapujúco veľmi fundovane…

Podľa 44-stranového spisu vyšetrovateľov leteckých síl USA sa Carey počas návštevy Moskvy viackrát správal „nevychovane a nie ako džentlmen“. Na slávnostných spoločných obedoch a večeriach skákal hostiteľom do prednášania prípitkov. Počas pobytu v reštaurácii La Cantina dokonca nútil miestnych muzikantov, aby mu dovolili spoločne si s nimi zahrať a zaspievať pesničky skupiny Beatles.

Neostalo však iba pri hudbe. Carey totiž ruským hostiteľom stále vyčítal situáciu v Sýrii či „ochrannú ruku“ nad bývalým spolupracovníkom americkej rozviedky Snowdenom, ktorý získal politický azyl práve v Rusku. Svoje chabé znalosti ruštiny sa podľa svedkov z delegácie pokúšal presadiť aj počas návštevy Červeného námestia, keď „vylepšoval“ preklad ruského sprievodcu. Skoro sa to vraj skončilo otvorenou fyzickou potýčkou.

Alkohol a šnúra ponocovaní spôsobila, že generál Carey počas celého pobytu chronicky meškal na dohodnuté stretnutia. Vyšetrovateľom však tvrdil, že pil „primerane“. Ibaže jeho kolegovia z delegácie dosvedčili, že alkoholovú degustáciu začal už v lietadle do Zürichu a pokračoval aj v prípoji do Moskvy. Takto rozbehnutý Carey následne pokračoval v pití alkoholu každý deň pobytu v ruskej metropole. Generálova cesta do Ruska ho napokon stála post veliteľa 20. armády. Napriek tomu však ostal v službách leteckých síl a podľa portálu BBC je dnes odborným poradcom veliteľa Kozmického velenia v v leteckých silách USA.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #Michael Carey #generálmajor