Chodorkovskij sa v Berlíne stretol so svojím synom Pavlom

Omilostený ruský oligarcha Michail Chodorkovskij sa v Berlíne stretol so svojím najstarším synom Pavlom a s rodičmi.

21.12.2013 10:03 , aktualizované: 18:34
debata (27)

Povedala to v sobotu v rozhlasovej stanici Echo Moskvy jedna z hovorcov Chodorkovského Olga Pispanenová. „Syn Michaila Borisoviča Pavol sa už so svojím oteckom zišiel. Momentálne sú spolu v Berlíne,“ povedala Pispanenová bez toho, aby uviedla, kedy presne sa otec so synom stretli.

„Otec je konečne slobodný, rodina je konečne pohromade,“ vyhlásil oligarchov syn Pavel behom krátkeho stretnutia s novinármi.

Chodorkovskij strávil noc v najznámejšom berlínskom hoteli Adlon oroti Brandenburskej bráne. Pispanenová ďalej potvrdila, že Chodorkovského rodičia Marina a Boris sa chcú v Berlíne so synom stretnúť a „objať ho“. Podľa DPA, ktorá sa odvoláva na zdroj blízky rodine, rodičia v soboru pristáli na berlínskom letisku. Pricestovali údajne pravidelným spojom z Moskvy a chcú so synom stretnúť.

Ruská televízna stanica Rossija 1 odvysielala rozhovor s matkou Chodorkovského, ktorá povedala, že nevie, čo bude nasledovať v najbližších hodinách. „Znášala sme žiaľ, ale je tiež ťažké zniesť tú radosť,“ zverila sa Marina Chodorkovská, ktorá podľa médií trpí rakovinou. Perný deň Chodorkovského čaká v nedeľu, na kedy si naplánoval tlačovú konferenciu. Jeho prvé stretnutie s novinármi sa uskutoční v súkromnom Múzeu Berlínskeho múru u niekdajšieho berlínskeho hraničného prechodu Checkpoint Charlie o 13.00.

V múzeu sú už niekoľko rokov dve miestnosti vyhradené práve Chodorkovskému. Sú tu fotografie z procesu, bunda, v ktorej bol zatknutý, aj rukopis pripravený záverečnou obhajobou. Priamy prenos z Berlína plánuje podľa DPA niekoľko televízií vrátane ruských.

Chodorkovskij sa v Nemecku, kam pricestoval v piatok po desaťročnom väznení, chce stretnúť aj s ďalšími členmi rodiny. Do Berlína má okrem rodičov oricestovať zo Švajčiarska aj manželka. V sobotu popoludní sa má Chodorkovskij stretnúť s Marieluise Beckov zo strany Zelených, ktorá sa roky zasadzovala o prepustenie tohto kritika Kremľa.

„Po desiatich rokochsi teraz užívam neuveriteľný pocit slobody,“ povedal Chodorkovskij v krátkom telefonáte s moskovským opozičným časopisom The New Times. Povedal tiež, že chce podporiť ruských väzňov. „Zostáva ešte veľa práce, prepustiť kritikov, ktorí sú ešte vo väzení, predovšetkým Platóna Lebedeva,“ zmienil svojho bývalého obchodného partnera.

Práve vážny zdravotný stav jeho 80-ročnej matky bol údajne hlavným dôvodom, prečo Chodorkovskij požiadal o milosť, ktorej ruský prezident Vladimir Putin prekvapivo vyhovel.

Chodorkovskij je v Nemecku vítaný

Berlín v piatok oznámil, že Nemecko „pôsobilo v zákulisí“ v prospech oslobodenia Chodorkovského. Intenzívne sa vraj jeho osudom zaoberal bývalý minister zahraničia Hans-Dietrich Genscher s podporou nemeckého ministerstva zahraničia a kancelárky Angely Merkelovej.

Kedysi najbohatšieho Rusa odsúdili za daňové úniky, privatizačné podvody, pranie špinavých peňazí a spreneveru. Ruská opozícia ho ale považovala za politického väzňa a obeť Putinovho režimu.

Nemecká tlač v sobotu uvítala, že sa kritik Kremľa niekoľko hodín po prepustení uchýlil práve do Nemecka. Podľa najčítanejšieho denníka Bild sa z toho „môže len radovať každý, kto má aspoň trochu zmysel pre spravodlivosť“.

Denník Frankfurter Allgemeine Zeitung dúfa, že Nemecko Chodorkovskému ponúkne, aby v krajine už zostal. „Je dobre, že mohol prísť k nám. A ak si bude priať u nás zostať, mali by sme mu to umožniť. Na rozdiel od (Edwarda) Snowden si zaslúži našu pohostinnosť,“ píše FAZ.

Oligarcha vraj stámilióny eur nemá

Michail Chodorkovskij je údajne aj po likvidácii ropného koncernu Jukos a desiatich rokoch strávených za mrežami stále dosť bohatý, napísala agentúra DPA. V ruských médiách sa opakovane objavujú odhady, že kedysi najbohatší muž Ruska disponuje 200 miliónmi eur.

Oficiálne údaje o Chodorkovského majetku nie sú k dispozícii. Donedávna najznámejší väzeň Ruska si však vždy najíma najlepšie a tiež najdrahších právnikov a dlhodobo mu v „informačnej vojne“ s Kremľom pomáhajú drahé PR firmy, podotýka DPA.

Na otázku, či je stále miliardárom, Chodorkovskij v roku 2011 prostred­níctvom svojej internetovej stránky odpovedal: „Zábavná otázka. Spýtajte sa žalobcov. Tí vedia všetko. Sám by som to rád vedel.“

Právnici 50-ročného oligarchu tvrdia, že ich klient už miliardy nemá. Podľa DPA to ale možno hovoria len s ohľadom na obrovské požiadavky ruského štátu, ktorý Chodorkovského nechal odsúdiť v kontroverznom procese. Chodorkovského syn Pavol, žijúci v New Yorku, v októbri ruskej rozhlasovej stanici Echo Moskvy povedal, že z majetku 15 miliárd dolárov, ktoré vlastnil jeho otec ešte v roku 2003, zostalo „pomerne málo prostriedkov“.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #Berlín #Michail Chodorkovskij