Rusko zastavilo trestné stíhanie prvých aktivistov Greenpeace

V rámci amnestie vyhlásenej prezidentom Vladimirom Putinom zastavili Rusi trestné stíhanie prvých aktivistov ekologickej organizácie Greenpeace.

24.12.2013 13:29
debata (1)

Ďalšie vraj prídu na rad v najbližších dňoch, informovala agentúra Interfax s odvolaním sa na advokáta Andreja Sučkova. Aktivisti skončili za mrežami v polovici septembra kvôli protestu pri ruskej ropnej plošine Prirazlomnaja v Barentsovom mori.

„Každý účastník v sprievode právnika príde k vyšetrovateľovi, ktorý mu toto rozhodnutie oznámi. Dnes to budú jeden až dvaja ľudia, zajtra alebo pozajtra zvyšok,“ uviedol právnik hnutia Sučkov. Agentúra AFP už však uviedla, že si rozhodnutie o zastavení trestného stíhania vypočuli traja aktivisti. Akonáhle budú mať jeho klienti verdikt vyšetrovateľov k dispozícii, začnú riešiť odchod do svojich domovov, dodal Sučkov.

Ruské ozbrojené komando zadržalo tridsaťčlennú posádku lode Arctic Sunrise organizácie Greenpeace 19. septembra. Na palube bolo 26 cudzincov. Všetci aktivisti boli do konca novembra vo väzbe, potom ich pustil súd na slobodu, nesmeli však opustiť Rusko. Vyšetrovatelia ich pôvodne obvinili z „pirátstva“, než obvinenia zmiernili na „výtržníctvo“.

Ruský prezident minulý týždeň vo štvrtok na tlačovej konferencii uviedol, že akcia Greenpeace mohla byť vykonaná „na zákazku“ s cieľom zabrániť Rusku vo využívaní arktického šelfu. Naznačil tak, že by v pozadí mohla byť niektorá z konkurenčných krajín, žiadnu ale nemenoval. Už vtedy ale dodal, že na aktivistov sa najskôr bude vzťahovať amnestia, ktorú o dva dni skôr schválila Štátna duma, dolná komora parlamentu.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #aktivisti #Greenpeace #Vladimir Putin #amnestia