Súd v Rusku preverí dva rozsudky proti Chodorkovskému

Ruský najvyšší súd preverí dva rozsudky proti omilostenému podnikateľovi Michailovi Chodorkovskému, vrátane prípadu, ktorý mu napriek amnestii prezidenta Vladimira Putina údajne bráni vrátiť sa do vlasti. Informovala o tom agentúra Reuters.

25.12.2013 21:54
Michail Chodorkovskij Foto: ,
Michail Chodorkovskij.
debata (19)

Podľa oficiálnych údajov dlhuje Chodorkovskij ruskému štátu 17,5 miliardy rubľov. Táto suma je výsledkom sporného procesu z roku 2003 v súvislosti s údajnými daňovými únikmi v spoločnosti Jukos, ktorá patrila Chodorkovskému.

Niekdajší najbohatší Rus už počas svojho berlínskeho exilu vyhlásil, že by sa do vlasti rád vrátil, zatiaľ tak ale neurobí, lebo sa obáva, že by mal opäť problémy s tamojšími úradmi. Okrem iného povedal, že prekážkou je aj právny spor o spomínaný dlh.

Chodorkovskij a jeho najbližší spoločník boli prvýkrát odsúdení v roku 2003 za daňové úniky a privatizačné podvody na osem rokov väzenia. V roku 2010 boli v ďalšej kauze odsúdení na trinástich rokov za pranie špinavých peňazí a spreneveru. Do výkonu trestu sa im započítal predchádzajúce tres­t.

Hovorca najvyššieho súdu povedal, že sudcovia sa budú zaoberať oboma rozsudkami v nasledujúcich dvoch mesiacoch na odporúčanie Európskeho súdu pre ľudské práva. Ten v lete konštatoval, že došlo k porušeniu práva Chodorkovského na spravodlivý proces a práva na rešpektovanie jeho súkromného a rodinného života.

Chodorkovskij v utorok požiadal na švajčiarskej ambasáde v Berlíne o schengenské vízum, aby mohol do tejto alpskej republiky odcestovať. Momentálne sa zdržiava v Nemecku.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #súd #Michail Chodorkovskij