Ukrajinci zadržali dvoch mužov, sú podozriví z napadnutia novinárky

Ukrajinská polícia zadržala dvoch mužov podozrivých z útoku na opozičnú aktivistku a investigatívnu novinárku Teťjanu Čornovolovú.

26.12.2013 09:24 , aktualizované: 15:49
Kyjev, protesty, Čornovolová Foto: ,
Demonštranti v Kyjeve protestujú proti zbitej novinárke.
debata (14)

Oznámila to ukrajinská agentúra Unian s odvolaním sa na ministerstvo vnútra. Reportérku útočníci prepadli v noci na stredu neďaleko Kyjeva a spôsobili jej vážne zranenia. Tridsaťštyriročná žena leží na jednotke intenzívnej starostlivosti.

„Dvaja ľudia boli zadržaní a vyšetrovatelia ich vypočúvajú. Snažia sa zistiť motív ich činu,“ oznámil minister vnútra Vitalij Zacharčenko. Po treťom útočníkovi polícia stále pátra, pozná však jeho totožnosť. Ako uviedol, polícia zostavila osobitný vyšetrovací tím a on nad celým prípadom prevzal osobný dohľad.

„Čo najskôr nájdeme aj posledného útočníka, zistíme, čo sa tej noci stalo a postavíme páchateľa pred súd,“ dodal minister vnútra. Novinárka, ktorá vystupovala aj pri protestných mítingoch opozície v hlavnom meste, polícii uviedla, že krátko po polnoci jej autu zatarasilo cestu iné vozidlo a skupina neznámych mužov jej rozbila zadné okno. Následne ju vytiahli z auta, zbili a hodili do priekopy. Čornovolová utrpela otras mozgu, zlomeninu nosa a početné pomliaždeniny.

Reportérku prepadli len niekoľko hodín po zverejnení jej článku venovaného majetkovým pomerom vysokých vládnych činiteľov. Na dôkaz toho, ako si politické elity žijú, zverejnila aj fotografie, na ktorých malo byť luxusné sídlo práve ministra Zacharčenka. „Tu žije kat,“ napísala k týmto snímkam na svojom blogu.

Pred budovou ukrajinského ministerstva vnútra protestovala už v stredu pre napadnutie zhruba tisícka demonštrantov, ktorí žiadali odstúpenie šéfa rezortu Zacharčenka. V rukách držali transparenty s fotografiou zmlátenej ženy a vykrikovali heslá ako Hanba! Podľa organizátorov protestu podobných prípadov napadnutia aktivistov, či opozičných novinárov, na Ukrajine pribúda.

V Kyjeve sa konajú od konca novembra veľké demonštrácie. Opozícia pri nich protestuje proti tomu, že prezident Viktor Janukovyč odmietol podpísať asociačnú dohodu s Európskou úniou a taktiež proti tomu, že krajinu „zapredal“ Rusku.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #protesty #Kyjev #Teťjana Čornovolová #Ukrajina