Arafata vraj neotrávili. Zomrel prirodzene, tvrdia Rusi

Bývalý palestínsky vodca Jásir Arafat zomrel prirodzenou smrťou, nie na otravu rádioaktívnou látkou. Tvrdí to šéf ruských expertov Vladimir Ujba.

26.12.2013 13:12
Jásir Arafat Foto:
Jásir Arafat na snímke z októbra 2004.
debata (3)

Vzorky Arafatovho tkaniva skúmali odborníci vo Francúzsku, Švajčiarsku a Rusku. Francúzi už skôr vyjadrili rovnaký názor ako Rusi, Švajčiari otravu nevylúčili. Palestínsky veľvyslanec v Moskve ale v reakcii na štvrtkové tvrdenia uviedol, že vyšetrovanie smrti ich bývalého predáka bude pokračovať.

Arafata hospitalizovali v októbri 2004 v Percy pri Paríži kvôli bolestiam brucha. Zomrel 11. novembra toho istého roku vo veku 75 rokov. Podľa oficiálnej lekárskej správy bol príčinou smrti rozpad červených krviniek, ale príčina tohto rozpadu zverejnená nebola. Vdova po Arafatovi Suha vtedy nežiadala o vykonanie pitvy.

Vlani však Suha poskytla na rozboru veci, ktoré mal so sebou Arafat v nemocnici a experti v nich našli stopy po polóniu. Uskutočnili preto exhumáciu tela a odobraté vzorky telesných tkanív rozoslali do niekoľkých laboratórií.

Ako prvý sa k prípadu tento rok začiatkom novembra vyjadrili vedci zo Švajčiarska. Podľa ich vyšetrovania bolo v Arafatovom tele osemnásťkrát väčšie množstvo polónia , než je bežné . Švajčiari sa vo svojej správe mierne prikláňajú k názoru, že príčinou Arafatovho úmrtia bola otrava. Francúzi na začiatku decembra túto verziu vylúčili. Arafat podľa nich zomrel starobou a následkom rozšírenej infekcie.

Ako posledný zverejnili výsledky svojho výskumu Rusi, tí potvrdili správu Paríža. „Jásir Arafat nezomrel na následky otravy rádioaktívnou látkou, ale z prirodzených príčin,“ vyhlásil Ujba.

Viacero Palestínčanov sa domnieva, že bývalý palestínsky predák bol zavraždený. Špekuluje sa, že za jeho úmrtie môže Izrael. Ten však vinu dôsledne odmieta. Na závery ruských expertov ihneď reagoval palestínsky veľvyslanec v Moskve. „Vážime si ich názor, oceňujeme ich prácu, ale rozhodli sme sa, že budeme vo vyšetrovaní (Arafatovej smrti) pokračovať,“ uviedol ambasádor.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #jásir arafat #Vladimir Ujba