Apríl 2013: Bomby na Bostonskom maratóne

Bol to najničivejší teroristický útok v USA za dvanásť rokov od skazy newyorského Svetového obchodného centra.

30.12.2013 06:54
Bostonský maratón, terorizmus Foto: ,
Teroristický útok v Bostone si vyžiadal troch mŕtvych a 264 zranených. Amerikou silne otriasol.
debata

Aspoň tak odpálenie dvoch bômb v cieľovej rovinke Bostonského maratónu označila miestna prokuratúra. Atentát z 15. apríla 2013 si vyžiadal tisícnásobne menej životov ako údery s unesenými lietadlami z 11. septembra 2001. Aj traja mŕtvi a 264 zranených však v Američanoch dokázali prebudiť driemajúci pocit vlastnej zraniteľnosti.

Postarali sa o to dvaja mladí Čečenci. Dvadsaťšesťročný Tamarlan Carnajev a jeho vtedy iba devätnásťročný brat Džochar odpálili v dave po domácky vyrobené nálože. Bola to úplne prostá akcia. A práve preto taká účinná. Pre rozsiahle protiteroristické opatrenia by plán v štýle útokov z 11. septembra dnes v USA sotva uspel. Carnajevovci, ktorí sa za desať rokov v Spojených štátoch plne udomácnili, boli ideálni adepti na vyskúšanie novej taktiky džihádistov. Tí svojich stúpencov na Západe vyzývajú, aby nečakali nijaké povely a konali na vlastnú päsť. Za vzor im dávajú majora Nidala Hasana, amerického moslima, ktorý pred štyrmi rokmi na vojenskej základni v Texase postrieľal skupinu spolubojovníkov.

Atentátnik Džochar Carnajev Foto: Reuters, HANDOUT
Carnajev Atentátnik Džochar Carnajev

Carnajevovci, ktorí na úteku pred spravodlivosťou zastrelili ešte jedného policajta, v množstve preliatej krvi Hasana prekonali. V ich počítači vyšetrovatelia našli z internetu stiahnutý magazín Inspire, ktorý v angličtine začiatkom jari vydala jemenská odnož siete Al-Kajdá aj s Príručkou osamelého mudžahedína. "Túžiš po tom pustiť sa do útoku proti bezbožníkom? V pohode. Nemusíš ísť do cudziny, pretože front príde za Tebou,“ obracia sa na mladých moslimov na Západe magazín, z ktorého sa čečenskí bratia aj bez pobytu vo výcvikovom tábore naučili narábať s výbušninami.

Bomby boli zložené z lacných a bežne dostupných súčastí – tlakové hrnce naplnili klincami, guľôčkami z ložísk a strelným prachom vyškriabaným zo zábavnej pyrotechniky. Na odpálenie náloží použili hračkárske diaľkové ovládanie. Miesto útoku si vybrali tak, aby nemuseli prejsť bezpečnostnými rámami či osobnými prehliadkami a vyvolali pritom masovú paniku, akú Amerika dávno nezažila.

Tri dni trvalo vyšetrovateľom FBI, kým z fotografií a záberov bezpečnostných kamier vytypovali pravdepodobných útočníkov. V Bostone sa spustil najväčší policajný záťah v histórii štátu Massachusetts. Tisícky príslušníkov ozbrojených síl uzavreli celé mestské štvrte, prečesávali dom po dome. Keď prvý raz narazili na podozrivých, v prestrelke skolili iba staršieho brata. Mladší ho ešte pri úteku prešiel autom. Aj on bol však zranený a jeho úkryt v zazimovanej jachte na dvore jedného rodinného domu ďalší deň polícia objavila a hľadaného zatkla.

Až vtedy vysvitol motív páchateľov. Džochar Carnajev ho vysvetlil v krátkom odkaze, ktorý načmáral na vnútornej stene kajuty jachty. „Americká vláda zabíja nevinných civilistov. Takéto zlo nedokážem ponechať nepotrestané. My moslimovia sme jedno telo, keď zraníte jedného, zraníte všetkých. Bomby boli pomstou za zločiny Spojených štátov spáchané na moslimoch na miestach, ako je Irak a Afganistan,“ citovala z jeho poznámok televízia CBS.

Džochar Carnajev čelí tridsiatim bodom obvinenia, z ktorých sedemnásť je takých, že každé jedno stačí na vynesenie trestu smrti. Generálny prokurátor sa má na budúci mesiac rozhodnúť, či pre obvineného bude žiadať hrdelný trest. Štát Massachusetts ho síce už pred troma desaťročiami zrušil a sedem desaťročí ani jeden nevykonal, útočníka však súdi federálny súd a pre ten doživotné väzenie nemusí byť najprísnejším verdiktom. „Ak máte trest smrti a nevyužijete ho pri takomto prípade, keď niekto odpáli bombu v dave civilistov, tak potom kedy ho použijete?“ argumentoval pre agentúru AP právnik Aitan Goelman.

Obhajoba sa bude snažiť Carnajeva vykresliť ako ľahko ovplyvniteľného tínedžera, ktorého do príprav atentátu zatiahol jeho starší brat. Ten na rozdiel od Džochara bol zarytý moslimský náboženský fanatik. Podľa právneho analytika Paula Callana však pre prokurátora nebude ťažké zmiesť podobné zdôvodnenie zo stola. „Postačí mu spomenúť to, čo o svojich motívoch napísal, keď sa celý zakrvavený skrýval v jachte,“ povedal pre CNN.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Bostonský maratón #ročenka 2013