Zomreli v roku 2013: Mandela, Thatcherová, Bednárik či Huszár

Aj roku 2013 prišiel svet o množstvo známych osobností. Najznámejším bol zrejme bývalý juhoafrický prezident Nelson Mandela.

30.12.2013 07:03
debata

Lou Reed (71)
Americký rockový spevák, hudobník a fotograf sa preslávil predovšetkým ako frontman kapely The Velvet Underground. Medzi jeho najväčšie hity patrili piesne Walk on the Wild Side a Perfect Day. Vydal 22 štúdiových albumov, ten posledný nahral spoločne s kapelou Metallica a nazval ho Lulu (2011).

J. J. Cale (74)
Americký hudobník a spevák J. J. Cale sa na hudobnej scéne pohyboval od roku 1958. Rodák z Oklahoma City bol jedným zo zakladateľov štýlu tulsa sound, ktorý v sebe mieša prvky rockabilly, blues, country a džezu. Medzi svoje veľké vzory ho zaradil Eric Clapton, obdivoval ho aj Neil Young.

Douglas C. Engelbart (88)
Americký počítačový technik a vynálezca, ktorý vynašiel počítačovú myš. Svetu ju prvýkrát ukázal v roku 1968, teda dávno predtým, ako sa začala široko využívať. Spočiatku išlo o drevenú schránku s dvoma kovovými kolieskami. Pomohol vytvoriť aj ARPANet, predchodcu siete internet.

Jozef Adamovič (74)
Významný slovenský herec, režisér a pedagóg sa preslávil najmä vďaka seriálu Móric Beňovský. Po absolvovaní VŠMU v roku 1960 nastúpil do Činohry Slovenského národného divadla, kde pôsobil viac ako 30 rokov. Zahral si aj v mnohých filmoch. Vlani dostal dlaždicu na Filmovom chodníku slávy.

Jozef Bednárik (65)
Významný slovenský režisér najskôr pôsobil v Divadle Andreja Bagara v Nitre. V 70. rokoch založil a viedol ochotnícky súbor Z-divadlo, ktoré pod jeho vedením dosiahlo špičkovú úroveň. Významný bol jeho vstup do oblasti opernej réžie v SND i pôsobenie na Novej scéne a v činohernom súbore SND.

Jozef Bednárik Foto: SITA, Marián Peiger
Jozef Bednárik Jozef Bednárik

Pavel Bobek (76)
Český spevák známy najmä z pôsobenia v divadle Semafor. V roku 1963 prijal ponuku spievať v kapele Olympic, o dva roky neskôr začal vystupovať s formáciou Country Beat. Najznámejší je jeho prvý sólový album Veď mě dál, cesto má. Poslednú nahrávku Kruhy vydal ešte minulý rok.

Hugo Chávez (58)
Dlhoročný venezuelský prezident skonal na rakovinu. Prezidentom sa prvýkrát stal v roku 1998. Prikláňal sa k ľavici a socializmu, odmietal podľa neho vykorisťovateľský kapitalizmus a tvrdo kritizoval USA. Zriadenie takzvaného demokratického socializmu chcel rozšíriť do všetkých krajín Latinskej Ameriky.

Jozef Dóczy (83)
Významný slovenský herec bol členom súboru Divadla Andreja Bagara v Nitre viac ako 50 rokov. Do sŕdc divákov sa zapísal predovšetkým ako komik. V Nitre vytvoril viac ako 170 postáv. Účinkoval aj vo viacerých filmoch, inscenáciách a zábavných programoch. Dokopy ich bolo vyše 120.

Milan Laluha (82)
Talentovaný akademický maliar bol jednou z najznámejších osobností výtvarného umenia na Slovensku. Patril k prvým absolventom Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave, ktorých spájalo úsilie úprimne pretlmočiť skutočnosť. Vystavoval v Bratislave, Prahe, Paríži, Budapešti, Osake, Kolíne.

Silvester Krčméry (89)
Slovenský lekár, ktorý sa spolu s Vladimírom Juklom zapísal do histórie podzemnej rímskokatolíckej cirkvi a hnutia nenásilného odporu veriacich proti komunistickej diktatúre na Slovensku. Počas komunizmu strávil vo väzení ako politický väzeň viac ako 13 rokov, pričom ho viackrát mučili.

Jiřina Jirásková (81)
Bola jedna z najvýznamnejších predstaviteliek českej povojnovej hereckej generácie. Účinkovala v desiatkach filmov, napríklad Ako svet prichádza o básnikov (1982) či v trilógii Slnko, seno… Je držiteľkou Ceny Thálie za celoživotné dielo (1998), v roku 2009 ju uviedli do Siene slávy TýTý.

Tibor Huszár (61)
Významný slovenský fotograf vydal publikácie Cigáni, Portréty, Koloman Sokol, Návrat späť, Na krídlach večnosti a ďalšie. Absolvent Katedry fotografie na FAMU v Prahe začiatkom deväťdesiatych rokov odišiel do New Yorku, kde pracoval ako nezávislý fotograf a pedagóg. Neskôr sa vrátil na Slovensko.

Foto: Robert Hüttner
Tibor Huszár

Gyula Horn (80)
Maďarský expremiér sa dodnes považuje za kľúčovú postavu, ktorá sa zaslúžila o pád železnej opony rozdeľujúcej Európu. Preslávil sa najmä symbolickým rozstrihnutím ostnatého drôtu na hraniciach s Rakúskom. Horn bol predsedom maďarskej vlády v rokoch 1994 až 1998.

Jozef Babušek (92)
Zakladateľ slovenského komiksu a kresleného humoru bol známejší pod pseudonymom Schek. Vytvoril legendárny seriál Jožinko – dieťa svojich rodičov, ktorý vychádzal v časopise Roháč od roku 1965 dlhých 23 rokov. Menej známa je jeho výtvarná tvorba, ktorá nebola určená na publikovanie.

Peter Solan (84)
Slovenský režisér začal svoju kariéru v 50. rokoch a pôvodne sa venoval dokumentárnym filmom. Viac však inklinoval k hranému filmu. Jedným z jeho najznámejších diel je snímka Boxer a smrť (1962). Okrem toho nakrútil aj snímky Kým sa skončí táto noc (1965), či A pobežím až na kraj sveta (1979).

Nelson Mandela (95)
Bývalý prezident Juhoafrickej republiky sa stal svetoznámym vďaka dlhoročnému boju proti apartheidu. Pod vplyvom indického lídra Mahátmu Gandhího organizoval nenásilné protesty. Počas vlády belošskej menšiny strávil vo väzení 27 rokov. Prezidentom bol od roku 1994 do roku 1999.

Bývalý juhoafrický prezident Nelson Mandela na... Foto: SITA/AP, Denis Farrell
Nelson Mandela Bývalý juhoafrický prezident Nelson Mandela na snímke z roku 2005.

Milan Zemko (69)
Popredný slovenský historik sa zameriaval na politické dejiny Slovenska v medzivojnovom období. Bol samostatným vedeckým pracovníkom Historického ústavu SAV, členom Predsedníctva SAV. Od júna 1990 do júna 1992 bol podpredsedom Slovenskej národnej rady za Verejnosť proti násiliu.

Ray Manzarek (74)
Americký hudobník sa preslávil ako zakladajúci člen a klávesák legendárnej skupiny The Doors. Kapelu založil spolu so spevákom Jimom Morrisonom po náhodnom stretnutí v Los Angeles v roku 1965. The Doors predali viac ako 100 miliónov nahrávok a v roku 1993 ich uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy.

Jiří Krejčík (95)
Známy český režisér, scenárista a herec režíroval snímky ako Svatba jako řemen (1967) či Pension pro svodobné pány (1967), zatiaľ čo ako herec sa objavil napríklad vo filme Slavnosti sněženek (1983). V roku 1998 ho za dlhoročný umelecký prínos ocenili Českým levom.

Ján Košút (87)
Bol jedným z posledných pamätníkov stalinských gulagov. Pôsobil ako čestný predseda Sekcie násilne odvlečených Svetového združenia bývalých československých politických väzňov. O svojom deväťročnom pobyte v sibírskych trestaneckých táboroch napísal aj knihu Cez červený očistec.

Frederick Sanger (95)
Britský biochemik ako zatiaľ jediný na svete získal dve Nobelove ceny za chémiu. Prvú získal v roku 1958 za výskum primárnej štruktúry proteínov, predovšetkým inzulínu, druhú potom v roku 1980 spolu s Walterom Gilbertom za ich prácu na určovaní bázových postupností v nukleových kyselinách.

Milan Čorba (72)
Slovenský kostýmový výtvarník vytvoril stovky divadelných a filmových kostýmových návrhov. Od roku 1984 pôsobil v Slovenskom národnom divadle, spolupracoval aj s divadlami v Prahe, Brne, Martine, Zvolene a Prešove. Od roku 1969 navrhol kostýmy do vyše štyridsiatky filmov.

Vladimír Čech (61)
Český moderátor a herec bol známy najmä z televízneho programu Chcete být milionářem, ktorý uvádzal v rokoch 2000 až 2003. Vyštudoval pražskú DAMU a následne hral v niekoľkých divadlách. Okrem moderovania sa venoval aj herectvu a rozhlasu, kde mal svoju reláciu S Čechem po Čechách.

Filip Topol (48)
Legendárny český hudobník a spisovateľ bol známy ako líder skupiny Psí vojáci. Tá absolvovala svoje prvé vystúpenie už v roku 1979, keď mal Topol iba 13 rokov. Kapela sa pre svoje postoje ihneď stala záujmom Štátnej bezpečnosti. Posledným albumom formácie je nahrávka Těžko říct z roku 2003.

Melánia Olláryová (84)
Bola jednou z prvých speváčok slovenskej populárnej hudby. Odmalička spievala, učila sa hrať na klavíri, na bratislavskom konzervatóriu študovala operný spev. Nahrala viac ako 180 piesní, z nich k najznámejším patria Maličká slzička, Skryl sa mesiac za obláčik či Lístoček z brezy.

Sławomir Mrożek (83)
Svetoznámy poľský spisovateľ a dramatik bol známy svojím zmyslom pre absurdný humor. Od roku 1963 žil v emigrácii. Na javiskách slovenských divadiel sa Mrożkove hry hrávali koncom 60. rokov, divadelníci sa k nim vrátili po roku 1989. Vychádzali aj jeho knihy a hry vrátane autobiografie Baltazár.

Margaret Thatcherová (87)
Stala sa prvou ženou v britskej histórii na poste premiérky. Thatcherová, prezývaná aj Železná lady, pôsobila na čele britskej vlády v rokoch 1979 až 1990. V zahraničnej politike musela riešiť najväčšiu dilemu v roku 1982, keď Argentína uskutočnila inváziu Falklandských ostrovov.

Margaret Thatcherová Foto: SITA/AP
Britain Thatcher Falklands Margaret Thatcherová

Marek Špilár (38)
Bývalý slovenský futbalový reprezentant hrával počas kariéry za Tatran Prešov, 1. FC Košice, Olomouc, Drnovice, Baník Ostrava, FC Bruggy a Nagoja Grampus Eight. Bol 30-násobným slovenským reprezentantom, dres národného tímu si obliekal v rokoch 1997 až 2002. Spáchal samovraždu.

David Frost (74)
Britského televízneho novinára a spisovateľa preslávili najmä rozhovory s bývalým prezidentom USA Richardom Nixonom. Tri roky po abdikácii prezidenta sa mu podarilo pred zrakmi 45 miliónov amerických televíznych divákov presvedčiť Nixona, aby priznal zodpovednosť za aféru Watergate.

Aaron Swartz (26)
Americký internetový aktivista, ktorý bojoval za bezplatný obsah na webe. Ešte ako tínedžer pomohol vytvoriť technológiu RSS, bol tiež spoluzakladateľom portálu Reddit. Viedol skupinu Demand Progress, ktorá bojuje proti cenzúre na internete. Spáchal samovraždu.

Peter Šperka (57)
Známy slovenský horolezec bol dlhoročným profesionálnym záchranárom Horskej záchrannej služby. V rokoch 1986 až 2002 bol reprezentantom a reprezentačným trénerom v skialpinizme. Spolu s Antonom Dobešom sa stali obeťami teroristického útoku pod horou Nanga Parbat v Pakistane.

Viera Strnisková (83)
Významná slovenská herečka začala hrať už ako 18-ročná na Novej scéne v Bratislave. Jej meno sa spája predovšetkým s tragickými rolami slovenskej klasiky, ale objavovala sa aj v hrách svetového repertoáru. Jej významným filmom bola snímka nakrútená podľa hry I. Bukovčana Kým kohút nezaspieva.

Peter O'Toole (81)
Hviezda filmového plátna, írsky herec zomrel 14. decembra. Peter O'Toole bol osemkrát nominovaný ma Oscara, nakoniec si odniesol až sošku za celoživotné dielo v roku 2003.

Peter O'Toole bol na Oscara nominovaný až... Foto: SITA/AP
Peter O´Toole Peter O'Toole bol na Oscara nominovaný až osemkrát.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ročenka 2013 #parte