Rusko opustil posledný z aktivistov Greenpeace

Rusko v nedeľu opustil posledný z 26 aktivistov medzinárodnej ekologickej organizácie Greenpeace, ktorých Moskva prestala stíhať za protest proti ťažbe ropy v Arktíde.

29.12.2013 15:57
debata

Ako hnutie informovalo na komunitnej sieti Twitter, úplne posledný z krajiny odišiel Poliak Tomasz Dziemianczuk. Trestné stíhanie, najskôr za „pirátstvo“ a neskôr za „výtržnosť“, ukončila amnestia vyhlásená ruskými poslancami na návrh prezidenta Vladimira Putina.

„Som veľmi šťastný, že môžem odísť domov,“ uviedol Dziemianczuk vo svojom vyhlásení. Ako dodal, ich septembrová akcia v Barentsovom mori, počas ktorej boli zadržaní, bola vraj „skvelým začiatkom ich kampane týkajúcej sa Arktídy“.

Aktivisti skončili za mrežami pre protesty pri ruskej ropnej plošine Prirazlomnaja. Ruské ozbrojené komando zadržalo tridsaťčlennú posádku lode Arctic Sunrise organizácie Greenpeace 19. septembra. Všetci aktivisti, z toho 26 cudzincov, boli do konca novembra vo väzbe, potom ich prepustil súd na kauciu na slobodu. Nemohli však opustiť Rusko, pretože nemali víza. Tie im začali úrady vydávať vo štvrtok.

Ruský prezident minulý týždeň na tlačovej konferencii uviedol, že akcia Greenpeace mohla byť vykonaná „na zákazku“ s cieľom zabrániť Rusku využívať arktický šelf. Naznačil tak, že by v pozadí mohla byť niektorá z konkurenčných krajín, žiadnu ale nemenoval. Už vtedy dodal, že na aktivistov sa najskôr bude vzťahovať amnestia. Vďaka nej môže vyjsť z väzenia až 20-tisíc ľudí.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Greenpeace #Vladimir Putin