Francúzsko zavedie milionársku daň

Francúzska ústavná rada schválila zámer socialistickej vlády prezidenta Françoisa Hollanda zaviesť milionársku daň zo mzdy presahujúcej jeden milión eur ročne.

30.12.2013 09:00
debata

Hollande pôvodne sľúbil, že zavedie daň 75 percent na všetky príjmy nad jeden milión eur. Týka sa to síce len pomerne malého počtu daňových poplatníkov, opatrenie sa však stretlo s odporom podnikateľskej sféry či futbalových klubov, ktoré v jednej chvíli dokonca hrozili štrajkom. Len za Paris Saint-Germain totiž hrá viac ako desať futbalistov, ktorí majú plat vyšší ako jeden milión eur.

Vlani ústavná rada, ktorá dohladia na to, či zákony neodporujú ústave, daň pre bohatých odmietla. Vláda preto pravidlá pre jej výber prepracovala a teraz už zámer prešiel. Daň bola pôvodne navrhnutá tak, že z príjmov nad jeden milión eur malo 75 percent odísť do štátnej pokladnice. Rada však rozhodla, že maximálna daň pre jednotlivca môže byť 66 percent. Vláda preto návrh prepracovala a rozhodla sa namiesto od zamestnancov ju vyberať od firiem. Milionárska daň sa nebude vzťahovať ani na ľudí, ktorí získajú veľké dedičstvo, príjem však majú nízky.

Spoločnosti budú zo mzdy presahujúcej jeden milión eur ročne odvádzať mimoriadnu daň 50 percent. Vrátane príspevkov na sociálne zabezpečenie bude daň predstavovať takmer 75 percent. Vláda však obmedzila výšku dane, maximálne môže predstavovať päť percent výnosov firmy.

"Sme radi, že takmer všetky paragrafy rada odobrila. Je to lepšie ako vlani,“ reagoval na rozhodnutie rady pre agentúru štátny tajomník ministerstva financií Bernard Cazaneuve. Sľub zavedenia vysokých daní z príjmu pre tých najbohatších bol jedným z kľúčových bodov Hollandovho volebného programu. Stále ho podporuje väčšina Francúzov. Hoci z ekonomického hľadiska nemá daň na príjmy štátu zásadnejší vplyv, prezident tvrdil, že ide o gesto solidarity v čase ekonomickej nestability.

Opozícia namieta, že daň je trestom za bohatstvo a povedie k odchodu niektorých Francúzov z krajiny. Takto získal ruské občianstvo známy herec Gérard Depardieu. Poprel však, že dôvodom bola milionárska daň.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #milionárska daň #Francois Hollande