Do Ruska sa pred olympiádou v Soči vrátil teror

Štyridsať dní a 675 kilometrov... Iba tak málo delí začiatok zimných olympijských hier a ich dejisko Soči od najkrvavejších teroristických útokov, aké Rusko zažilo za posledné bezmála tri roky.

30.12.2013 10:21
APTOPIX Russia Explosion Foto:
Výbuch na železničnej stanici vo Volgograde v nedeľu zabil 17 ľudí. V pondelok explodoval trolejbus.
debata (16)

Najmenej štrnásť obetí a dvadsaťosem zranených si vyžiadal pondelňajší výbuch v trolejbuse vo Volgograde. Sedemnásť ľudí v nedeľu zabil a ďalšie štyri desiatky zranil výbuch na železničnej stanici v tom istom meste.

Podobne tragický bombový atentát Rusko nezažilo od januára 2011, keď samovražedný útočník odpálil silnú nálož na moskovskom letisku Domodedovo. Výbuch si vtedy vyžiadal 37 mŕtvych a 172 zranených, medzi ktorými boli aj cudzinci vrátane slovenských hercov. K útoku sa vtedy prihlásil vodca severokaukazských teroristov Doku Umarov.

Umarova vyšetrovatelia podozrievajú aj z toho, že stál za bombovým útokom, ktorý otriasol pred dvoma mesiacmi Volgogradom. Samovražedná atentátnička v októbri v mestskom autobuse odpálila nálož, ktorú mala pripevnenú na vlastnom tele. Výbuch zabil sedem ľudí a takmer 30 zranil.

Blízko miesta výbuchu pomáhal zaisťovať stopy...
Experti obhliadajú miesta v okolí výbuchu...
+9Výbuch trolejbusu vo Volgograde si vyžiadal...

Viac atentátov?

Rusko už dlhé roky zápasí s radikálnymi islamistami, ktorí na severnom Kaukaze chcú vybudovať islamský štát. Zo základní skrytých v horách podnikajú útoky najmä proti miestnym bezpečnostným zložkám, ale aj proti politikom či umierneným duchovným. Teroristické akcie mimo severného Kaukazu od Domodedova vyše dvoch rokov nepáchali. Podľa ruského experta na terorizmus Andreja Soldatova treba útoky vo Volgograde chápať ako koniec prímeria zo strany extrémistov.

„Zámienkou je Soči,“ napísal v internetových novinách Ježednevnaja gazeta. „Doku Umarov vyhlásil, že embargo na teroristické útoky v centrálnom Rusku, prijaté po protivládnych protestoch v Moskve, sa pre olympijské hry ruší. Už v júli vyzval svojich verných, aby hry v Soči prekazili,“ dodal Soldatov.

„Môžeme očakávať viac podobných útokov,“ myslí si aj Alexej Filatov, podpredseda združenia veteránov elitnej protiteroristickej jednotky. "Hrozba je teraz väčšia, lebo je čas, keď teroristi môžu najsilnejšie zapôsobiť,“ povedal pre Reuters. "Bezpečnostné opatrenia v okolí Soči boli už dávno sprísnené, takže teroristi budú namiesto toho útočiť v týchto okolitých mestách, ako je Volgograd,“ dodal.

Volgograd, niekdajší Stalingard, je so svojím miliónom obyvateľov veľkým mestom severne od Kaukazu. Je dôležitým dopravným uzlom a pozornosť k nemu púta i skutočnosť, že v roku 2018 bude jedným z dejísk majstrovstiev sveta vo futbale, ktoré prezident Vladimir Putin považuje za podobne prestížne podujatie, ako blížiace sa olympijské hry v Soči.

Zvýšená bezpečnosť

Putin, ktorý sa Medzinárodnému olympijskému výboru osobne zaručil za bezpečnosť nadchádzajúcich zimných hier, prikázal zvýšiť ochranu na letiskách, železničných i autobusových staniciach.

Rezort vnútra zdôraznil, že keby po bombovom útoku v Domodedove nezriadili detekčné rámy aj na železničných staniciach, obetí by bolo oveľa viac. Viacerí bezpečnostní experti to však spochybnili, lebo práve pri kontrolnom poste, kde bomba vybuchla, sa nakopilo veľa ľudí. "Sami vytvárame toto ohrozenie, keď na jednom mieste sústreďujeme zástupy,“ pripomenul Filatov.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #výbuch #teroristický útok #explózia #Volgograd #trolejbus