V Kongu prepadli televíziu a letisko, útočníkov zabili

Ozbrojení prívrženci konžského náboženského predáka zrejme pri pokuse o štátny prevrat prepadli štátny rozhlas a televíziu, medzinárodné letisko a vojenskú základňu v oblasti metropoly Kinshasy.

30.12.2013 12:28 , aktualizované: 21:46
debata

Podľa tvrdenia ministra informácií Lamberta Mendeho majú vládne jednotky situáciu pevne pod kontrolou, informovala agentúra Reuters. Sedemdesiatich ozbrojencov zastrelili.

Ozbrojenci obsadili najprv budovu štátneho rozhlasu a televízie, kde zadržali niekoľko ľudí ako rukojemníkov. Novinári oslovení Reuters povedali, že okolo budovy televízie, ktorá prestala vysielať, polícia vytvorila bezpečnostný kordón. Pred prerušením vysielania sa pred kamerou objavili dvaja ozbrojenci s politickým vyhlásením. V ňom uviedli, že „prišiel Gideon Mukungubila, aby (obyvateľstvo) oslobodil z rwandského otroctva“.

Ide zrejme o prívržencov náboženského predáka Paula Josepha Mukungubila, ktorý sa sám označuje za „proroka večnosti“ a ktorý neúspešne kandidoval proti súčasnému prezidentovi Josephovi Kabilovi vo voľbách v roku 2006.

Mukungubila, ktorého jeho stúpenci prezývajú Gideon, otvorene kritizuje mierovú dohodu podpísanú tento mesiac s tutsijskou povstaleckú skupinou M23 vo východnom Kongu. Zároveň obviňuje Kabilovu vládu, že podľahla záujmom Tutsiov a tlaku susednej Rwandy.

V centre Kinshasy sa v pondelok vyprázdnili ulice a obchody sú zatvorené. Colný úradník na medzinárodnom letisku na okraji Kinshasy ohlásil na mieste ostrú streľbu len niekoľko minút po tom, čo bola obkľúčená štátna televízia.

„Začalo sa tu strieľať,“ povedal agentúre Reuters úradník. „Strieľajú všade. Všetci sa skrývame,“ dodal. Strieľalo sa tiež vo vojenskom tábore Tshatshi, ktorý leží neďaleko budovy ministerstva obrany a kde sídli armádne velenie.

„Šestnásť ozbrojencov padlo na letisku, osem v televízii a 16 na generálnom štábe. Nie sú hlásené žiadne civilné obete a žiadne obete ani medzi bezpečnostnými silami,“ vyhlásil okolo poludnia podľa agentúry AFP minister Mende. Podľa neho bolo ozbrojencov málo a boli slabo vyzbrojení a zrejme sa pokúsili vyvolať v hlavnom meste paniku pred oslavami Nového roka. Pôvodne sa špekulovalo aj o možnosti, že išlo o pokus o štátny prevrat.

debata chyba
Viac na túto tému: #Kongo #prevrat