Švajčiarsko poskytlo Chodorkovskému vízum na tri mesiace

Omilostený ruský oligarcha Michail Chodorkovskij dostal vízum na trojmesačný pobyt vo Švajčiarsku. Oznámila to podľa agentúry AFP švajčiarska ambasáda v Berlíne, kde Chodorkovskij o schengenské vízum minulý týždeň požiadal.

30.12.2013 16:18
Michail Chodorkovskij Foto: ,
Michail Chodorkovskij.
debata (9)

Niekdajší ropný magnát sa po prepustení z väzenia uchýlil do Nemecka, médiá o jeho presune do Švajčiarska ale opakovane špekulovali. V alpskej republike žije jeho manželka a synovia a v tamojších bankách má miliardy, poznamenal server denníka Tages-Anzeiger.

Chodorkovskij žiadosť o vízum do Švajčiarska zdôvodnil tým, že chce v januári navštíviť krajinu, kde jeho synovia – dvojičky Iľja a Gleb chodia do školy. Vo Švajčiarsku je s nimi aj Chodorkovského manželka Inna, ich dcéra Anastasia žije v Moskve.

Na schengenské vízum môže vycestovať do 26 krajín európskeho schengenského priestoru bez hraničných kontrol na 90 dní. V schengenskom priestore je aj Švajčiarsko, ktoré inak nie je členom Európskej únie.

Kedysi najbohatší Rus bol v roku 2003 odsúdený na takmer 11 rokov za daňové úniky, pranie špinavých peňazí a údajné krádeže ropy. Opozícia i Západ však niekdajšieho vplyvného podnikateľa skôr vnímala ako väzňa Kremľa, ktorému sa znepáčil svojimi politickými ambíciami.

Ruský prezident Vladimir Putin 19. decembra nečakane oznámil, že mu udelí milosť, o ktorú Chodorkovskij požiadal. Okamžite po svojom prepustení odletel bývalý magnát do Nemecka, ktorého predstavitelia za jeho oslobodenie lobovali. Odvtedy sa zdržiava v Nemecku.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Švajčiarsko #Vladimir Putin #Michail Chodorkovskij