V Iraku rezignovalo 44 poslancov na protest proti šiitskej vláde

Iracké bezpečnostné jednotky v pondelok začali vypratávať niekoľko protestných táborov sunnitov, ktorí demonštrujú proti údajnému útlaku.

30.12.2013 20:41
debata

Násilnosti, ktoré akcie sprevádzali, si vyžiadali najmenej dve desiatky obetí. V reakcii na policajný zásah a víkendové zadržanie istého sunnitského poslanca v pondelok 44 irackých zákonodarcov oznámilo demisiu, uviedla agentúra AFP.

Rezignáciu zákonodarcovia ohlásili počas tlačovej konferencie, na ktorej okrem iného vyzvali na „stiahnutie armády a prepustenie poslanca Ahmada Alváního“. Alváního sobotňajšiemu zadržaniu predchádzala prestrelka medzi jeho ochrankou a políciou, tá si vyžiadala šesť obetí. Zákonodarca, čeliaci obvineniam z terorizmu, je členom sunnitského bloku Irakíja, stojaci proti šiitskemu premiérovi Nurímu Málikímu a ostro ho kritizuje.

Policajti sa počas dňa rozhodli vypratať protestné tábory v mestách Fallúdža a Ramádí v západoirackej provincii Anbar. V každom z oboch miest zahynulo najmenej desať ľudí. Policajti tiež na mieste našli dve vozidlá, tie boli upravené na bombové útoky.

Spomínané násilnosti sú podľa AP reakciou na to, ako radikáli protesty zneužívajú. V blízkosti tábora demonštrantov v Ramádí vypuklo niekoľko prestreliek, pri ktorých zahynulo sedem ozbrojencov a traja policajti. Zranenia podľa miestnych úradov utrpelo 25 ozbrojencov a 14 členov bezpečnostných zborov. Desať mŕtvych si vyžiadali aj strety vo Fallúdži.

Sunniti protestujú od vlaňajšieho decembra v niekoľkých irackých provinciách proti útlaku, ktorému sú vraj vystavení od Málikího vlády. Žiadajú prepustenie väznených sunnitov a zrušenie kontroverzného protiteroristického zákona, podľa toho teraz súdia viacero sunnitských predstaviteľov. Sunnitský viceprezident Tárik Hasí, ktorý žije v exile v susednom Turecku, bol podľa neho vlani odsúdený v neprítomnosti k niekoľkým trestom smrti. Hašímí všetky obvinenia odmieta s tým, že sú politicky motivované.

Sektárske násilie medzi sunnitmi a šiitmi si od januára vyžiadali viac ako 8 000 životov. Tento rok v Iraku je tak podľa počtu obetí najhorším od roku 2008.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Irak #šiiti #sunniti