Svet vítal Nový rok ohňostrojmi i pokusom o rekord

Milióny ľudí v Európe a v Amerike oslavovali v noci na stredu príchod Nového roka.

01.01.2014 08:59 , aktualizované: 17:38
Nový rok , New York Foto: ,
Američan počas osláv Nového roka na Times Square v New Yorku.
debata

Mnoho ľudí – podľa niektorých odhadov milión-sa zišlo na mrazivom newyorskom námestí Times Square k tradičnému odpočítavaniu poslednej minúty do polnoci pri spúšťaní veľkej krištáľovej gule. Niektorí návštevníci dorazili v predstihu 12 hodín pred vyvrcholením zábavy, ďalší sa uspokojili s priamym prenosom.

"Je to tu neskutočné. Tie svetlá a gule, hudba, všetci ľudia. Je to zábavné. Televízia to nedokáže sprostredkovať, musíte tu byť, aby ste uverili,"povedala agentúre AP dvadsaťročná študentka Kerrie McConaghyová.

Oslavy príchodu Nového roka vo svete

Milióny ľudí na celom svete oslávili príchod Nového roka.

Fotogaléria
Ohňostroj v kanadskom Toronte.
Ukrajinci počas spievania ukrajinskej národnej...
+8Oslavy Nového roka v Bostone.

V Berlíne sa pri Brandenburskej bráne zišli státisíce ľudí na obrovskom koncerte, ktorý o polnoci vyvrcholil tradičným ohňostrojom. Berlínske úrady odhadli počet návštevníkov v nemeckej metropole na dva milióny.

„Dav, roztiahnutý na dva kilometre, tancoval v rytme populárnych piesní speváka Heina či techna skupiny Scooter a o polnoci mohol obdivovať nebo ožiarené ohňostrojom nad Brandenburskou bránou Asi 6 000 odpálených rakiet iskrilo na oblohe desať minút,“ opísala agentúra AFP.

V Londýne sa pred sláviacimi davmi o polnoci rozžiarilo koleso London Eye. Londýnčania ako prvý mali príležitosť okúsiť ohňostroj, umožňujúci si udalosť vychutnať nielen zrakom a sluchom, ale aj ďalšími zmyslami. Jedlé konfety mali banánovú príchuť , parfumované bublinky voňali po pomarančoch a sneh po broskyniach.

V Paríži sa oslavovalo na Elysejských poliach, kde sa pod dohľadom asi 9 000 policajtov, žandárov a hasičov zišlo asi 300 000 ľudí. V Ríme i Benátkach si tisíce ľudí vypočuli silvestrovské koncerty.

Viac ako štvrťhodinová pyrotechnická šou sprevádzala aj silvestrovské oslavy na pláži Copacabana v Riu de Janeiro, kde sa podľa miestnych úradov zišlo približne 2,3 milióna ľudí. Ďalších 40 000 turistov sa prizeralo z palúb vyhliadkových lodí. Ohňostroj, riadený počítačovým programom, si vyžiadal 24 ton pyrotechniky a v explóziách prevládala modrá, zelená a žltá, čiže farby národného tímu, ktorý patrí k favoritom nadchádzajúcich majstrovstiev sveta vo futbale.

V Kyjeve sa na námestí Nezávislosti zišlo najmenej 100 000 Ukrajincov, ktorí spoločne spievali štátnu hymnu. Okrem pokusu zapísať sa do Guinnessovej knihy rekordov išlo podľa agentúry AP aj o podporu pre integráciu s Európskou úniou.

Ústredné kyjevské námestie je už dlhšie ako mesiac dejiskom masových protestov proti rozhodnutiu prezidenta Viktora Janukovyča nepodpísať dohodu o pridružení k Európskej únie. Desiatky tisíc Kyjevanov tak spievali, že „Ukrajina ešte nezašla“ aj ako výraz vzdoru proti súčasnej vláde, ktorá sa priklonila radšej k dohode s Moskvou, než s Bruselom.

Rekord v masovom speve štátnej hymny drží od vlaňajšieho mája 121 653 Indov. Zatiaľ nie je zrejmé, či tento rekord padol alebo odolal.

„Je dôležité byť tu s našimi ľuďmi,“ usúdil Serhij Holota, ktorý na námestie prišiel so ženou a synom. Dianie na námestí Nezávislosti podľa neho predstavuje aj príklad pre deti," ako žiť v slobodnej občianskej spoločnosti". „Je pekné byť tu vo všedný deň a je dôležité byť tu spolu s ďalšími vo sviatok,“ povedala AP 64-ročná Tamara Tivonenková.

Nový rok je na Ukrajine, podobne ako v ďalších postsovietskych štátoch, najobľúbenejším sviatkom roka.

V Rusku sa vzhľadom k nedávnym teroristickým útokom vo Volgograde odohrával Silvester za prísnejšieho dohľadu polície. Počas osláv „nedošlo k žiadnej mimoriadnej situácii“, uviedla agentúra ITAR – TASS s odvolaním sa na ministerstvo pre mimoriadne situácie.

Najvýchodnejšia časť planéty a Ázie oslávila príchod roku 2014 niekoľko hodín pred Európou. Ako prvé to boli Samoa a kiribatský atol Kiritimati, známy ako Vianočný ostrov. Až o 24 hodín neskôr ako posledný príchod Nového roka oslávili Havajčania.

Preslávený ohňostroj v Sydney o polnoci miestneho času (utorok 14:00 SEČ) sledovalo priamo pri budove známej opery až 1,6 milióna ľudí.

Na Filipínach usmrtila explózia počas silvestrovskej noci sedem ľudí. Okolnosti výbuchu podľa agentúry DPA zatiaľ neboli objasnené. Okrem toho na Filipínach pyrotechnika zranila 337 ľudí.

debata chyba
Viac na túto tému: #Silvester #Nový rok #ohňostroj