Putin pricestoval do Volgogradu, navštívil zranených

Ruský prezident Vladimir Putin pricestoval na Nový rok do Volgogradu, ktorý v uplynulých dňoch zasiahli dva krvavé samovražedné útoky.

01.01.2014 16:58
Rusko, Putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin ukladá kvety pri vraku trolejbusu vo Volgograde.
debata

V nemocnici navštívil zranených a na mieste, kde vybuchol trolejbus, položil červené ruže. Ako uviedol, takéto činy považuje za neospravedlniteľné. „Čokoľvek motivovalo konanie kriminálnikov, niet ospravedlnenia pre zločiny páchané proti civilistom, predovšetkým ženám a deťom,“ povedal Putin.

Oba útoky si vyžiadali 34 obetí na životoch a desiatky zranených, z ktorých 65 je stále v nemocnici. K zodpovednosti za činy sa zatiaľ nik neprihlásil. Vo svojom novoročnom prejave v utorok Putin prisľúbil, že Rusko bude bojovať proti teroristov, kým ich úplne neporazí.

Predpokladá sa, že útoky môžu súvisieť s nadchádzajúcimi zimnými olympijskými hrami v meste Soči, ktoré sa začínajú 7. februára 2014. Putin už nariadil posilnenie bezpečnostných opatrení v celej krajine a špeciálny bezpečnostný režim zaviedli aj vo Volgograde, kde nasadili až 5000 extra policajtov a vojakov v uliciach a na verejných miestach.

Oba prípady vyšetrovatelia posudzujú ako teroristické činy. Hoci sa k útokom nikto neprihlásil, hlavné podozrenie spadá na islamských povstalcov zo Severného Kaukazu. Vodca tamojších militantov Doku Umarov totiž vyzval svojich nasledovníkov, aby použili „maximálnu silu“ a zabránili uskutočneniu zimných olympijských hier. Umarova považuje Moskva za nepriateľa číslo jeden, odkedy prevzal velenie nad povstalcami, ktorých cieľom je zriadenie islamského štátu na Kaukaze.

debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #mŕtvi #Vladimir Putin #Volgograd #samovražedný útok