Stav izraelského expremiéra Šarona v kóme sa zhoršuje

Stav bývalého izraelského premiéra Ariela Šarona, ktorý už osem rokov leží v kóme po ťažkom záchvate mŕtvice, sa v posledných dňoch prudko zhoršuje.

02.01.2014 08:16
Ariel Šaron Foto:
Ariel Šaron na archívnej fotografii.
debata (20)

Ako informovali izraelské médiá, zaznamenali u neho lekári známky zlyhania obličiek. Jeho najbližší príbuzní odmietli jeho súčasný stav akokoľvek komentovať.

Šaron patrí ku generácii zakladateľov židovského štátu z roku 1948, dianie na Blízkom východe potom dlhé desaťročia ovplyvňoval z vysokých politických alebo vojenských funkcií. Bol známy ako jastrab a pilier izraelskej pravice, ktorý ale dokázal svoje postoje a názory radikálne zmeniť. Naposledy sa tak stalo v lete 2005, keď presadil jednostranné stiahnutie izraelských vojakov a odchod osadníkov z palestínskeho pásma Gazy.

Na jeseň toho istého roku sa Šaron dramaticky rozišiel s pravicovým blokom Likud, aby založil centristickú stranu Vpred v nádeji na pokrok v rokovaniach s Palestínčanmi. V januári 2006 ho ale postihla vážna mozgová príhoda. Od tej doby sa Šaron nachádza vo vegetatívnom stave a je udržiavaný pri živote za pomoci prístrojov.

Jeho príbuzní za tie roky sa síce zmieňovali o tom, že buď otvoril oči alebo pohol rukou, ale ich kritici to pripisujú skôr zbožnému prianua zaznamenávať u pacienta náznaky života.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Ariel Šaron