Smrť palestínskeho diplomata v Prahe môže byť 'pracovný úraz'

Stredajšia smrť palestínskeho veľvyslanca v Prahe Džamála Muhammada Džamála pri výbuchu trezoru nebola výsledkom teroristického útoku, ale ako to vyzerá, "pracovného úrazu".

02.01.2014 14:20
Džamál Muhammad Džamál, Palestína Foto: ,
Džamál Muhammad Džamál, ktorý zahynul pri explózii trezoru v Prahe.
debata (7)

Podľa serveru israelnational­news.com to vo štvrtok povedal palestínsky minister zahraničia Rijád Málikí.

Trezor zrejme neexplodoval okamžite, povedal ďalej Málikí, čo vraj znamená, že Džamál nebol cieľom toho, kto výbušninu umiestnil. Výbuch nastal až potom, čo veľvyslanec strčil ruku do trezoru, aby z neho vybral dokumenty.

Výbušninu zrejme nastražili tak, aby explodovala až vo chvíli, keď by niekto manipuloval s obsahom sejfu, dodal Málikí potom, ako o udalosti telefonicky hovoril s českou políciou.

Nemenovaný palestínsky predstaviteľ, ktorého predtým citovala agentúra Nová Čína, ale nevylúčil úmyselný výbuch, ktorý mal diplomata zabiť.

Málikí tiež povedal, že ešte nevie, kde Džamála pochovajú. Sestru má v Ramalláhu a brata v pásme Gazy ovládanom hnutím Hamas, ktoré neuznáva palestínsku samosprávu sídliacu na západnom brehu Jordánu.

Málikí v stredu agentúre AP povedal, že explodoval trezor, ktorý sa dve desiatky rokov nepoužíval. Hovorca palestínskej ambasády v Prahe Nabíl Fahil naopak povedal, že sa používal bežne.

Policajti prehľadali okolie aj interiér... Foto: SITA/AP, Katerina Sulova
Džamál Muhammad Džamál, Palestína Policajti prehľadali okolie aj interiér rezidencie palestínskeho diplomata, v ktorej explodoval trezor a usmrtil Džamála Muhammada Džamála.
7 debata chyba
Viac na túto tému: #explózia #palestínsky veľvyslanec