Šaronov stav sa zhoršuje, Izrael sa pripravuje na štátny pohreb

Zdravotný stav bývalého izraelského premiéra Ariela Šarona sa naďalej zhoršuje. Ako v piatok uviedol lekár z nemocnice Šeba pri Tel Avive, zostáva mu zrejmer iba pár posledných dní života.

03.01.2014 12:54
Ariel Šaron Foto:
Ariel Šaron.
debata

Šaron leží už osem rokov v kóme po ťažkom záchvate mŕtvice, v posledných dňoch mu začali zlyhávať životne dôležité orgány a ocitol sa v kritickom stave. Židovský štát sa už pripravuje na štátny pohreb, uviedla agentúra Reuters.

Ošetrujúci lekár Zeev Rothstein na tlačovej konferencii na otázku, či ide o Šaronove „posledné dni života“, odpovedal : „Osobne si to myslím.“ Pacientov stav sa podľa neho „pomaly a postupne zhoršuje“, Šaron však nemá v tejto chvíli žiadne bolesti a netrpí.

Pri nemocničnom lôžku 85-ročného politika sú neustále jeho dvaja synovia Gilad a Omri, čo naznačuje, že rodina sa pripravuje na nevyhnutné. Židovský štát už tiež začal pripravovať štátny pohreb. Šaron v minulosti uviedol, že by bol rád pochovaný na rodinnej farme v Negevskej púšti vedľa svojej manželky Lily a nie na Herzlovom vrchu, uviedol denník The Jerusalem Post.

Na tomto kopci v západnej časti Jeruzalema sa nachádza národný cintorín, ten je miestom posledného odpočinku izraelských premiérov, prezidentov a iných významných židovských vodcov.

Na príprave pohrebu sa bude podieľať úrad izraelského premiéra spoločne s Šaronovými synmi. Podľa židovských tradícií má byť zosnulý pochovaný najlepšie ešte v ten deň, kedy dôjde k úmrtiu, maximálne do 24 hodín. Ako oznámil premiérov hovorca Mark Negev, tento zvyk bude najskôr porušený vzhľadom na to, že štátny pohreb si žiada dôkladnejšiu organizáciu.

Vďaka tomuto odkladu budú môcť na smútočný ceremoniál prípadne doraziť aj niektorí svetoví vodcovia. Koľko zahraničných politikov príde, je podľa izraelských médií nejasné aj vzhľadom na to, že tento rok sa už dva veľké pohreby konali, pohreb bývalého juhoafrického vodcu Nelsona Mandelu a bývalej britskej premiérky Margaret Thatcherovej.

Ariel Šaron patrí ku generácii zakladateľov židovského štátu z roku 1948, dianie na Blízkom východe potom dlhé desaťročia ovplyvňoval z vysokých politických alebo vojenských funkcií. Bol známy ako pilier izraelskej pravice, ktorý ale dokázal svoje postoje a názory radikálne zmeniť. Naposledy sa tak stalo v lete 2005, kedy presadil jednostranné stiahnutie izraelských vojakov a odchod osadníkov z palestínskeho pásma Gazy.

Na jeseň toho istého roku sa Šaron ostro rozišiel s pravicovým blokom Likud, aby založil centristickú stranu Vpred v nádeji na pokrok v rokovaniach s Palestínčanmi . V januári 2006 ho ale postihla vážna mozgová príhoda. Odvtedy sa Šaron nachádzal vo vegetatívnom stave a bol udržiavaný pri živote za pomoci prístrojov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Ariel Šaron