Povstalci z al-Kajdá úplne ovládli irackú Fallúdžu

Iracká odnož teroristickej organizácie al-Kajdá úplne ovládla irackú Fallúdžu, okolie mesta je ale zatiaľ pod kontrolou vládnych jednotiek.

04.01.2014 18:58
Irak Foto:
Prázdne ulice, spálené autá a zničené budovy vo Fallúdže.
debata (20)

S odvolaním sa na irackého bezpečnostného predstaviteľa o tom informovala agentúra AFP. Extrémisti sa snažia obsadiť policajné a vojenské posty v západoirackej provincii Anbár, tento týždeň proti nim armáda vyslala posily.

Iracká armáda podľa agentúry Reuters mesta Fallúdža ostreľovala. V meste bolo údajne najmenej osem ľudí zabitých a 30 zranených. Obyvatelia mesta majú obmedzený prístup k potravinám a majú tiež nedostatok pohonných hmôt.

„Fallúdža je pod kontrolou príslušníkov ISIL (organizácia Islamský štát v Iraku a Levante),“ citovala AFP spomínaného predstaviteľa. Ten dodal, že okolie mesta, ktoré leží asi 60 kilometrov západne od metropoly Bagdadu, kontrolujú iracké policajné a vojenské sily. Organizácia ISIL je priamo napojená na al-Kajdá.

Extrémisti zneužívajú nespokojnosť irackých sunnitov s tým, ako krajinu vedú väčšinoví šiiti. V minulých dňoch zintenzívnili boje v Anbáre a vedľa Fallúdže okrem iného čiastočne ovládli mesto Ramádí.

Provincia Anbár zaberá asi tretinu irackého územia. Leží pri hranici so Sýriou a cieľom teroristov je ustanoviť tam oblasť riadenou islamskými zákonmi. Dúfajú, že to isté sa podarí z druhej strany hranice ich druhom bojujúcim v Sýrii proti tamojšej vláde.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #povstalci #Irak #Fallúdža #al-Káida