Znepriatelené strany v Južnom Sudáne začali rokovať o prímerí

Znepriatelené juhosudánske frakcie, medzi ktorými pred necelými troma týždňami vypukli boje, odštartujú v nedeľu priame rokovania o prímerí.

05.01.2014 09:52
Južný Sudán Foto: ,
Delegáti juhosudánskej vlády na tlačovej konferencii v hoteli Sheraton v Addis Abebe.
debata

Vládni a povstaleckí vyjednávači sú už tri dni v jednom z luxusných hotelov v etiópskej Addis Abebe, formálne rozhovory pod záštitou východoafrického Medzivládneho úradu pre rozvoj (IGAD) sa však začínajú o 14:00 SEČ.

Situácia v samotnom Južnom Sudáne sa však medzitým naďalej zhoršuje a najmladšia krajina sveta tak smeruje k totálnej občianskej vojne. Predpokladá sa, že konflikt si už vyžiadal niekoľko tisíc obetí na životoch a okolo 200-tisíc obyvateľov donútil opustiť svoje domovy. Aj v noci zo soboty na nedeľu hlásili ťažké boje z juhosudánskeho hlavného mesta Juba, ktoré podľa svedkov opustili ďalší jeho obyvatelia. Prudké boje hlásia aj z okolia mesta Bor ležiaceho približne 200 kilometrov severne od Juby, ktoré je striedavo pod kontrolou vlády a povstalcov.

Juhosudánsky prezident Salva Kiir z rozpútania násilia obviňuje odvolaného viceprezidenta Rieka Machara, ktorý je známy ako jeho úhlavný protivník. Machar však popiera, že by sa pokúsil o vojenský prevrat, ako tvrdí prezident, ktorý podľa neho potreboval zámienku pre politické čistky. Konflikt v takmer 11-miliónovej krajine má okrem politického aj etnický rozmer, keďže proti sebe stoja zástupcovia dvoch národnostných skupín – Dinkov a Nuerov.

debata chyba
Viac na túto tému: #rokovania #Južný Sudán