Iracká armáda sa chystá na ofenzívu proti povstalcom vo Fallúdži

Iracká armáda pripravuje rozsiahlu ofenzívu na vytlačenie povstalcov napojených na al-Kajdá z dvoch dôležitých miest v provincii Anbar.

05.01.2014 19:09
Irak, Fallúdža Foto: ,
Ozbrojenci pri stretoch s irackými bezpečnostnými silami na okraji Fallúdže.
debata (4)

Bojovníci zo skupiny Islamský štát v Iraku a Levante získali v posledných dňoch plnú kontrolu nad mestom Fallúdža a obsadili aj časti mesta Ramádí. Po ťažkých bojoch obsadili povstalci v nedeľu aj mestečko Bubalí. Boje si len v piatok a sobotu vyžiadali najmenej 160 mŕtvych. „Iracké sily sa pripravujú na veľký útok,“ povedal nemenovaný bezpečnostný predstaviteľ. Vládne jednotky sa stiahli z oboch miest a rozmiestnili sa v ich okolí, aby dali obyvateľom čas na dočasné opustenie ich domovov. Spojené štáty vyjadrili v nedeľu podporu irackej vláde, no zdôraznili, že vojakov jej na pomoc nepošlú. Fallúdža aj Ramádí boli baštami povstaleckých bojovníkov aj pred rokom 2003 a v ich okolí prebiehali prudké boje s americkou armádou.

Situácia v oblasti mesta Ramádí sa vyhrotila v pondelok potom, čo bezpečnostné sily zasiahli proti sunnitským demonštrantom a rozobrali ich hlavný tábor v meste. Miesto demonštrácií sa totiž podľa vlády premenilo na „základňu teroristickej siete al-Kájda“. Sunniti protestujú proti vláde al-Málikího už niekoľko mesiacov a vo väčšinovo šiitskom Iraku sa sťažujú na diskrimináciu.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Irak #Fallúdža #al-Káida