Zo Sýrie odvážajú prvé chemické zbrane

Zahraniční experti začali zo Sýrie odvážať prvé najnebezpečnejšie chemické zbrane. Zviezli ich z dvoch miest do sýrskeho prístavu Latakíja, kde ich naložili na dánsku loď.

07.01.2014 18:29
Sýria, chemický útok, OSN Foto:
Inšpektori OSN na snímke zbierajú dôkazy o použití chemickej zbrane v jednej z damaských štvrtí.
debata

Oznámila to Organizácia pre zákaz chemických zbraní (OPCW). Sýria má odhadom asi 1300 ton chemických bojových látok a chemikálií potrebných na ich výrobu. Zbrane majú byť zničené do 30. júna tohto roku.

„Loď sprevádza vojenská eskorta tvorená ďalšími plavidlami, ktoré poskytlo Dánsko, Nórsko a tiež Sýria,“ oznámila vo svojom vyhlásení OPCW. „Na mori bude čakať na transport ďalších chemických látok do prístavu,“ dodala. Experti ale nezverejnili žiadne detailné čísla. Koľko presne percent „tých najnebezpečnejších“ chemikálií, medzi ktorými je asi 20 ton yperitu, sa na dánskej lodi nachádza, nie je teda jasné.

Pôvodne sa očakávalo, že prvých zhruba 500 ton najtoxickejších chemických zbraní bude z krajiny vyvezených už do konca minulého roka. OSN a OPCW ale 29. decembra v spoločnej správe uviedli, že Sýria pravdepodobne nedokáže stanovený termín 31. decembra pre vyvezenie svojich chemických zbraní do cudziny dodržať.

Na prevoze zbraní sa podieľa dánsko-nórska flotila, ktorú tvoria dve nákladné a dve vojnové lode. Tie ešte donedávna kotvili v juhocyperskom prístave Limasol, minulý piatok sa ale presunuli do sýrskych vôd. Podľa OSN tejto flotile poskytujú námornú ochranu i čínske a ruské lode.

Sýrske chemické zbrane majú byť zničené na mori. Lode ich majú previezť do zatiaľ neznámeho prístavu v Taliansku, kde budú preložené na plavidlo amerického vojenského námorníctva Cape Ray, ktoré zabezpečia ich likvidáciu. Najnebezpečnejšie bojové látky, medzi nimi sarín a horčicový plyn (yperit), budú neutralizované štiepením vodou. Menej toxické chemikálie budú zničené v rôznych priemyselných zariadeniach.

Sýria vlani v septembri pristúpila na ruský návrh, že sa zbaví svojho chemického arzenálu. Výmenou za to sa tak prezident Bašar Asad vyhol vojenskému úderu zo strany Spojených štátov. Za bezpečnosť a ochranu transportu chemických zbraní v oblasti bojov zodpovedá sýrske vedenie. S prepravou z dvanástich rôznych skladísk ale pomáhajú ruské obrnené a nákladné autá a na transport dozerajú aj americké satelity a čínske kontrolné kamery.

V rámci ozbrojeného konfliktu v Sýrii boli chemické zbrane použité na piatich zo siedmich skúmaných miest, uviedli inšpektori OSN v správe, ktorú v decembri odovzdali v New Yorku šéfovi OSN Pan Ki-munovi. Správa však neuvádza, kto tieto zbrane hromadného ničenia použil. Dokument napríklad hovorí o dôkazoch a vierohodných informáciách ohľadom použitia chemických zbraní pri útoku 21. augusta v Ghúte pri Damasku, čo inšpektori uviedli už v septembri. Bol tam nasadený sarín a zahynulo niekoľko stoviek ľudí.

debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #chemické zbrane #dánska loď