Z Fallúdže utieklo pred militantmi 13-tisíc rodín

Z Fallúdže utieklo pred militantmi už viac než 13-tisíc rodín, informovali v stredu mimovládne organizácie, pričom varovali pred hrozivou humanitárnou situáciou v Iraku.

08.01.2014 21:18
debata

Maskovaní ozbrojenci si aj v stredu udržujú nad Fallúdžou vo väčšinovo sunnitskej provincii Anbar kontrolu. Vláda v posledných dňoch stratila kontrolu nad mestom ako aj nad časťami mesta Ramádí. V dvoch okrajových štvrtiach Fallúdže prebiehali v stredu ráno krátke boje, podľa agentúry AFP však nie je jasné, kto bol v nich zapojený. Do ulíc mesta sa pravdepodobne so súhlasom militantov vrátili dopravní policajti, majú však na starosti výlučne len riadenie dopravy.

V stredu iracký Červený polmesiac uviedol, že poskytol humanitárnu pomoc viac než 8 000 rodinám naprieč Anbarom, vyše 13-tisíc ich však podľa jeho údajov utieklo a žijú u príbuzných alebo v školách a ďalších verejných budovách. Situácia vo Fallúdži je mimoriadne kritická, keďže tam dochádzajú zásoby potravín, vody a liekov. Mestu navyše hrozí útok zo strany vojakov, ktorí sú rozmiestnení v okolí a čakajú na ďalšie rozkazy. Armáda zatiaľ odkladá útok na Fallúdžu pre obavy z ohrozenia civilistov.

Ozbrojenci, ktorých príslušnosť nie je celkom jasná, sú nasadení pri vstupoch do mesta, na uliciach aj mostoch. Vo Fallúdži pôsobili povstalci zo skupiny Islamský štát v Iraku a Levante napojenej na al-Kajdá ale aj sunnitskí kmeňoví bojovníci nepriateľskí voči šiitskej vláde. V doterajších bojoch o mesto už prišlo za necelý týždeň o život najmenej 250 ľudí. Sporadické boje prebiehajú aj pri Ramádí. Fallúdža aj Ramádí boli baštami povstaleckých bojovníkov aj okolo roku 2003 a v ich okolí prebiehali prudké boje s americkou armádou.

debata chyba
Viac na túto tému: #Irak #Fallúdža