Nad španielskym trónom visí tieň

Rozhodnutie vyšetrujúceho sudcu Josého Castra predvolať mladšiu z dvoch dcér kráľa Juana Carlosa, princeznú Cristinu, podozrivú z daňových únikov a prania špinavých peňazí, vyvolalo veľký ohlas nielen v Španielsku.

09.01.2014 07:40
Španielsko, princezná, Cristine, Iňaki Urdangarín Foto:
Na archívnej snímke z roku 2009 španielska princezná Cristina s manželom Iňaki Urdangarínom prichádzajú na tenisový
debata (2)

Podľa agentúry Reuters môže totiž ísť o začiatok bezpríkladného procesu s členom kráľovskej rodiny. Viac svetla mal priniesť práve stredajší výsluch princeznej Cristiny.

Ako pripomína AFP, v prípade vojvodkyne z Malorky ide už o druhý pokus pozvať ju pred sudcu. Prvý v apríli minulého roku sa skončil skôr, ako sa začal, pre „nedostatočné odôvodnenie“. Aspoň tak to odôvodnil súd v meste Palma de Mallorca. Tentoraz však sudca Castro v asi dvestostranovom vyšetrovacom spise tvrdí, že má konkrétne dôkazy. Sudca Castro si Cristinu „pozval“ napriek nesúhlasu prokurátora Pedra Orrachu vyčleneného na protikorupčné delikty. Tvrdí, že nemá v rukách dôkazy o účasti princeznej na korupcii jej muža, za ktorého sa vydala v roku 1967.

Podľa znalcov miestnych pomerov všetko sa krúti práve okolo aféry manžela Cristiny, bývalého hádzanára Uňakiho Urdangarína. Je podozrivý zo sprenevery viac ako šesť miliónov eur určených štátom pre dobročinnú nadáciu, ktorej šéfoval. Cristina má sudcovi napríklad vysvetliť aj svoju účasť na činnosti vo firme Aizoon, v ktorej pracuje práve jej manžel a ktorá mala byť krytím pri praní špinavých peňazí. Časť nehnuteľností patriacich Urdangarínovi a jeho manželke súd ešte minulý rok zablokoval. Vrátane honosného sídla na okraji Barcelony.

Ako pripomínajú španielske médiá, kráľovská rodina sa celý čas len s námahou usilovala „oddeliť“ priženeného Urdangarína od ostatných členov rodiny. Po tom, čo sa do škandálu môže namočiť aj princezná Cristina, to však bude ešte oveľa ťažšie. Opäť príde k slovu žiadosť rodiny, aby sa s manželom rozviedla a vrátila titul vojvodkyňa z Malorky, ktorý je udelili po vstupe do manželstva.

Podozrenie voči Cristine a jej manželovi je súčasťou tieňa už dlhšie visiacom nad kráľovskou rodinou. Pritom Juan Carlos, ktorý zasadol na trón v roku 1975 po smrti diktátora Franca, patril k najrešpekto­vanejším osobnostiam v Španielsku. Jeho popularitu poriadne naštrbila odhalená účasť na luxusnom love slonov v Afrike v roku 2012. Teda v čase, keď Madrid zápasil s ekonomickou krízou a rekordnou nezamestnanosťou.

Ukazuje sa však, že úcta Španielov k trónu je ešte stále hlboko zakorenená. Nádejou v tomto smere je princ Filip, následník trónu. Podľa prieskumu na objednávku denníka Mundo má Filip podporu väčšiny „poddaných“. Španieli totiž veria, že práve on vráti kráľovskému dvoru pôvodný lesk.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #princezná #pranie špinavých peňazí #Juan Carlos #Cristina