Polícia, ktorá v Londýne zabila mladíka, vraj konala legitímne

Osobitný súdny vyšetrovací orgán v stredu v Londýne dospel k záveru, že miestna polícia konala v medziach zákona, keď v auguste 2011 zastrelila mladého muža, uviedla spravodajská stanica BBC.

09.01.2014 08:00
Mark Duggan, Pam Duggan Foto: ,
Pam Duggan, druhá sprava, mama Marka Duggana, ktorého policajti zastrelili v Londýne v roku 2011.
debata (1)

Prípad vtedy vyvolal v Anglicku vlnu pouličných nepokojov. Britské úrady sa obávajú, že oznámenie vyšetrovacieho orgánu by mohlo vyvolať nové násilnosti, a mobilizovali políciu.

Dvadsaťdeväťročného Marka Duggana, otca štyroch detí, policajt zastrelil v severolondýnskej štvrti Tottenham. Pri nočnej jazde taxíkom ho kontrolovala policajná hliadka, ktorá sa zameriava na boj s gangmi, a jeden z policajtov na Duggana vystrelil, údajne v sebaobrane. Strelnú zbraň ale u seba mladík nemal.

Tím právnikov najvyššieho súdu Anglicka a Walesu teraz potvrdil, že Duggan nebol vo chvíli svojho zabitia ozbrojený. Krátko predtým vraj ale áno, pretože pri taxíku sa našla jeho odhodená pištoľ. Policajti si podľa vyšetrovateľov mohli právom myslieť, že je stále ozbrojený. Na základe vyšetrovania a napriek niektorým pretrvávajúcim nejasnostiam tak tím právnych expertov došiel k záveru, že polícia muža „zabila legitímne“.

Vyšetrovatelia oznamujú, že polícia konala legitímne, keď zastrelila mladíka Marka Duggana.

Rodina Duggana: Polícia Marka popravila

Rodina zabitého takýto záver vyšetrovania odmieta a tvrdí, že polícia Marka Duggana „popravila“. Jeho brat podľa BBC vyhlásil, že rodina bude naďalej bojovať za dosiahnutie spravodlivosti ohľadom Markovej smrti. „Žiadna spravodlivosť, žiadny mier,“ vyhlásila teta zabitého. Pri oznámení záveru vyšetrovania niektorí ľudia neskrývali svoj ​​hnev a kričali „klamári“.

Hovorca londýnskej polície v stredu večer povedal agentúre AFP, že prebieha operácia, ktorá v prípade potreby umožní rýchlo vyslať posily do Tottenhamu.

Kvôli Dugganovmu zastreleniu prepuklo pred tromi rokmi v londýnskom Tottenhame pouličné násilie. Následné rabovanie a násilnosti sa rozšírili aj do ďalších britských miest. Počas nepokojov sa podľa médií len v Londýne podieľalo na rabovaní obchodov a na protestoch až 30 000 ľudí. Išlo o najhoršie násilie v mestách v krajine za ostatných 30 rokov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Londýn #rabovanie #Mark Duggan #britská polícia