Hollande sa bráni, milenku nepoprel

Pristihli francúzskeho prezidenta pri nevere? Bulvárny časopis Closer zverejnil fotografie, ktoré majú dokazovať, že 59-ročný François Hollande navštevuje byt Julie Gayetovej, herečky mladšej o 18 rokov.

10.01.2014 12:35 , aktualizované: 11.01.2014 07:28
Hollande Foto: ,
Francúzsky prezident Francois Hollande na snímke so svojou partnerkou Valerie Trierweilerovou.
debata (10)

Žije v Paríži neďaleko Elyzejského paláca, kde on úraduje. Closer píše o tajnej láske Hollanda s tým, že ten u Gayetovej zvykne prespať. Prezident je na fotografiách s prilbou na hlave, ako na skútri prichádza k herečkinmu bydlisku a sprevádza ho iba jeden ochrankár. Telesný strážca mal údajným zaľúbencom napríklad 31. decembra priniesť ráno pečivo.

Pomer nevyvrátil

Hollande, ktorého oficiálnou partnerkou je 48-ročná novinárka Valérie Trierweilerová, nepoprel podozrenie z mileneckého vzťahu s Gayetovou. Obmedzil sa na ostrú kritiku časopisu, pomer s herečkou nevyvrátil. „Hlboko ľutujem nedodržiavanie zásad ochrany súkromia, na ktoré má právo každý občan,“ zdôraznil pre agentúru AFP a pohrozil žalobou. Ani Gayetová, ani Trierweilerová sa k prípadu zatiaľ nevyjadrili.

Politici sa postavili k údajnej nevere zhovievavo. Osobný život Hollanda považujú za jeho súkromnú vec. „Má úplné právo na rešpektovanie svojho súkromného života. Nemám čo viac dodať,“ poznamenal premiér Jean-Marc Ayrault pre AFP. Podobne reagoval šéf vládnucej Socialistickej strany Harlem Désir. „Nemám to ako komentovať. Nedotýka sa to politického života,“ povedal pre stanicu LCI.

Údajná milenka francúzskeho prezidenta Julie... Foto: SITA/AP, Shuji Kajiyama
Julie Gayetová Údajná milenka francúzskeho prezidenta Julie Gayetová.

Z čelných predstaviteľov konzervatívcov, ktorí sú hlavnou opozičnou silou, sa nikto o Hollandovej afére nevyslovil. Tolerantný postoj zaujala líderka krajnej pravice Marine Le Penová. „Každý má právo na ochranu súkromia. Je to osobná vec prezidenta v prípade, že neminul ani cent z verejných peňazí,“ povedala pre stanicu i-Télé.

Odhalenie údajného milostného vzťahu však prichádza v zlom čase pre Hollanda. Na budúci týždeň zvolal tlačovku, na ktorej plánuje predstaviť dôležité opatrenia, aby firmy zamestnávali viac ľudí. (Vysoká miera nezamestnanosti patrí medzi hlavné príčiny jeho slabej popularity.) Agentúra Reuters upozornila, že tvrdenie Closeru by mohlo zatieniť prezidentove ekonomické plány a čerstvé povzbudzujúce údaje o hospodárskom ras­te.

Fotografie za 50-tisíc eur?

Jean-Claude Elfassi, ktorý sa živí ako paparazzo, predpokladá, že fotografie vznikli spoza okien nejakého bytu oproti herečkinmu bydlisku. „Klasický postup je zazvoniť nájomníkom. Paparazzi musia zaplatiť 5– až 10-tisíc eur tomu, kto súhlasí,“ povedal portálu novín Le Figaro. V byte potom pracujú s fotoaparátmi dvaja ľudia, ktorí sa striedajú.

Elfassi odhaduje, že Closer zaplatil za snímky približne 50-tisíc eur. Upozornil pritom, že časopis išiel do veľkého rizika. Naznačil, že Hollande by mohol mať výraznú šancu uspieť na súde. „Muž, ktorý vstupoval do domu aj keď vychádzal, mal na hlave prilbu. Jedinou citlivou fotkou je človek prinášajúci pečivo. Kto nám povie, že to bol Hollandov ochrankár?“ podotkol Elfassi.

Obdivovateľka Hollanda

Gayetová považuje Hollanda za politicky spriaznenú dušu, pretože ich spája ľavicové zmýšľanie. Na jar 2012 sa zapojila do jeho volebnej prezidentskej kampane. Vo videoklipe ho opísala ako skvelého človeka. „Je skromný a úžasný. Naozaj načúva, čo je dosť vzácne,“ zdôraznila vtedy a dodala, že ju nadchol jeho prejav, keď vyhral stranícke primárky socialistov.

Chýry o romániku medzi prezidentom a herečkou sa začali šíriť od marca 2013. Gayetová sa proti tomu dôrazne ohradila. O prvý verejný náznak toho, že Hollande sa o ňu zaujíma, sa postaral koncom minulého roka herec Stéphane Guillon. „Chodil na nakrúcanie. Má rád film, jeho žena menej,“ povedal so smiechom v televízii o najnovšom filme, v ktorom hral s Gayetovou.

Pôvodnú agentúrnu správu sme nahradili autorských príspevkom denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Francois Hollande #Julia Gayetová