Zeman prijal Sobotku s originálom koaličnej zmluvy

Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka v piatok poobede priviezol prezidentovi Milošovi Zemanovi originál koaličnej zmluvy medzi stranami ČSSD, KDU-ČSL a ANO.

10.01.2014 13:31 , aktualizované: 17:28
Miloš Zeman Foto:
Český prezident Miloš Zeman počas tlačovej konferencie o vymenovaní Bohuslava Sobotku za predsedu novej vlády.
debata (1)

Hlava štátu predtým oznámila, že Sobotku vymenuje šéfa ČSSD Bohuslava Sobotku za premiéra v piatok 17. januára o 15.00. Stane sa tak po 83 dňoch od skončenia predčasných volieb.

Ako ďalej píše portál idnes.cz, zatiaľ nie je isté, či Zeman vymenuje všetkých kandidátov na vládne posty. Voči niektorým má osobné výhrady.

„Argumenty, s ktorými prezident prišiel na svojom dnešnom verejnom vyjadrení, nepokladám za tak závažné, aby viedli k úvahám o zmene personálnych nominácií. Pokiaľ ide o námietky týkajúce sa Milana Chovanca či Jana Mládka, nejde v žiadnom prípade o informácie nové, prekvapivé či také, ktoré by neboli verejnosti a médiám známe už dlhšiu dobu,“ uviedol Sobotka.

Zeman má podmienku služobného zákona

Bohuslav Sobotka si podľa Zemana zaistil spoľahlivú parlamentnú väčšinu, čím splnil jednu z prezidentových podmienok na jeho vymenovanie.

„Som zvyknutý dodržiavať slovo,“ vyhlásil Zeman. Pri zmienke o koaličných rokovaniach pripomenul, že sa do nich nezapájal, pretože „to prezidentovi neprislúcha“. Zeman vo štvrtok agentúre Reuters povedal, že novú vládu by mohol vymenovať do konca januára.

Zároveň ako svoju ďalšiu podmienku pre vymenovanie nového premiéra žiada iniciovanie mimoriadnej schôdze poslaneckej snemovne. Tú koalícia avizuje na 21. januára, kde sa bude zaoberať služobným zákonom, dôležitým pre to, aby mohli Andreja Babiša vymenovať ministrom financií.

Sobotka: Máme kompetentných kandidátov

Hlave štátu sa niektorí z ministrov nepozdávajú, ich mená však vynechal. Podľa neho jeden z adeptov na ministra získal kvalifikáciu pochybným spôsobom. Okrem toho mu prekáža, že ďalší nezískal previerku Národného bezpečnostného úradu. Zatiaľ ale priamo nenaznačil, že by niektorého z nich nevymenoval.

„Ľudia, ktorých navrhujeme, sú zrelí, kompetentní, nemajú za sebou škandály,“ uviedol šéf ČSSD Bohuslav Sobotka. „Vítam fakt, že prezident republiky prvýkrát oznámil konkrétny termín, v ktorom, chce na základe výsledku volieb a podpísanej koaličnej zmluvy vymenovať nového predsedu vlády,“ reagoval neskôr Sobotka.

V 200-člennej dolnej komore parlamentu má koaličná trojica sociálnych demokratov, ANO a ľudovcov z KDU-ČSL väčšinu 111 hlasov. Lídri troch českých strán v pondelok podpísali koaličnú dohodu a definitívne sa dohodli na prerozdelení ministerských postov.

Sociálni demokrati budú mať ministerstvo zahraničia, vnútra, školstva či zdravotníctva. ANO zase bude mať rezort financií, ktorý povedie jej predseda a miliardár slovenského pôvodu Andrej Babiš, obrany a spravodlivosti. ČSSD má v 17-člennej vláde osem postov, ANO šesť a ľudovci tri.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #česká vláda #Miloš Zeman #Bohuslav Sobotka