Klausová ​​nie je na Slovensku za odmenu, o minulosti otca mlčí

Česká veľvyslankyňa v Bratislave Livia Klausová sa vraj nesnažila o získanie diplomatického postu a netúžila po ňom.

11.01.2014 13:01
Gasparovicova,Klausova navsteva SR Foto: ,
Livia Klausová.
debata (51)

„Keď ale ponuka prišla, bolo to pre mňa cťou,“ povedala Klausová v rozhovore, ktorý verejnil denník Sme. Ponuku na vedenie slovenskej ambasády dostala Klausova priamo od prezidenta Miloša Zemana.

Veľvyslankyňa poprela, že by od Zemana dostala svoj post odmenou za podporu v prezidentskej kampani. „Do prezidentskej kampane som sa nezapojila. Dostala som otázku od televízie Prima pred druhým kolom voľby, koho z kandidátov preferujem. O pánovi Schwarzenbergovi som nepovedala jedno jediné slovo,“ uviedla Klausová.

Novopečená diplomatka, ktorá na veľvyslanectvo v Bratislave nastúpila v decembri, rezolútne odmietla hovoriť o minulosti svojho otca. Podľa denníka bol funkcionárom vojnového Slovenského štátu, bol pri konfiškácii židovského majetku a viedol cenzúrne oddelenie vtedajšej polície.

„Nebudem odpovedať na špekulácie a výmysly. Ak chcete viesť rozhovor o mojom otcovi, nie je to rozhovor pre mňa,“ povedala Klausová. Disponuje vraj množstvom dokumentov, ktoré podobné tvrdenia vyvracajú. „Neurobil nič zlé, naopak pomáhal odboju,“ upozornila.

Klausová pripustila, že pri delení Československej federácie pred viac ako 20 rokmi cítila nostalgiu. Nemala vraj možnosť nahliadnuť do zákulisia vtedajšieho diania, hoci jej manžel Václav Klaus bol ako český premiér jeho bezprostredným aktérom. Úvahy o rozdelení Československa chce Klausová ponechať historikom, Klaus ani vtedajší slovenský premiér Vladimír Mečiar s rozpadom federácie podľa nej nemali nič spoločného.

„Takúto vec predsa nie je možné personifikovať. V tej dobe to boli zhodou okolností títo politici, ktorým takáto úloha pripadla… Ani o jednom z nich nemožno povedať, že to bolo ich želanie, že to urobil či už pán Mečiar, alebo Klaus,“ vyhlásila.

51 debata chyba
Viac na túto tému: #Livia Klausová #Miloš Zeman #veľvyslanectvo ČR