Kyjev zaplavili demonštranti, opozícia vyšle do USA exministra

Okolo 50 000 ľudí sa v nedeľu zhromaždilo v centre ukrajinského hlavného mesta, aby protestovali proti piatkovému zásahu policajného komanda, pri ktorom zranili exministra vnútra Jurija Lucenka.

12.01.2014 14:58 , aktualizované: 16:24
Ukrajina, Kyjev, demonštrácia Foto: ,
Proeurópska demonštrácia a demonštrácia proti zásahu polície proti ukrajinskému premiérovi v Kyjeve.
debata (14)

Člen bývalej vlády premiérky Julije Tymošenkovej a jeden z hlavných organizátorov terajších protivládnych demonštrácií je hospitalizovaný v kyjevskej nemocnici.

Štyridsaťdeväťroč­ného Lucenka v noci na sobotu zmlátilo komando zásahovej jednotky Berkut. Politik, ktorý údajne dostal desať rán obuškom, má pomliaždeniny na hlave, poranené oko a otras mozgu.

Podľa agentúry Unian Lucenka v sobotu hospitalizovali na jednotke intenzívnej starostlivosti centrálnej kyjevskej nemocnice. V nedeľu ho previezli na lôžkové oddelenie, ale všetky návštevy lekári zakázali. Celkovo sa pri zrážkach zranenilo dvadsať ľudí.

Účastníci nedeľňajšieho zhromaždenia schválili výzvu adresovanú Spojeným štátom a Európskej únii, v ktorej žiadajú zavedenie sankcií proti ukrajinskému ministrovi vnútra Vitalijovi Zacharčenkovi a niekoľkým ďalším osobám. Opozícia Zacharčenka viní zo zodpovednosti za sériu tvrdých policajných zákrokov, ktorými sa bezpečnostné zložky v minulých týždňoch pokúsili potlačiť protivládne protesty v Kyjeve. Zahraničný výbor Senátu má o situácii na Ukrajine konať budúcu stredu.

Jurij Lucenko. Foto: SITA/AP
Ukrajina, protesty, Jurij Lucenko Jurij Lucenko.

Opozícia vyšle do USA exministra

Podľa agentúry Unian chce opozícia vyslať do USA na vypočutie Senátom niekdajšieho ukrajinského ministra zahraničia Borysa Tarasjuka, ktorý by americkým poslancom a senátorom v mene protestujúcich tlmočil požiadavky a stanoviská opozičných síl.

Vodca parlamentnej frakcie strany Vlasť Arsenij Jaceňuk v prejave k zhromaždeným definoval štyri základné požiadavky, ktoré chcú opozičné strany presadiť. Opozícia žiada vyšetrenie všetkých policajných zákrokov proti demonštrantom a zrušenie všetkých zásahových a pohotovostných policajných jednotiek.

V rozpočte na budúci rok by podľa Jaceňuka mali byť znížené výdavky na tajnú službu, políciu a prokuratúru o 20 miliárd hrivien. Ďalšou požiadavkou je zastavenie stíhania všetkých osôb obvinených z útokov na zasahujúcich policajtov, čo demonštrantom už predtým sľúbil prezident Janukovyč.

„Ak sa tak počas desiatich dní nestane, celá opozícia príde do Janukovyčovho kabinetu, aby mu jeho skorší sľub pripomenula,“ povedal Jaceňuk.

Šéf strany Udar Vitalij Kličko demonštrantov varoval, že rýchle víťazstvo nemožno očakávať. Úlohou opozície je teraz vykonávať tlak na vládu pouličnými protestmi a prinútiť prezidenta k vypísaniu predčasných prezidentských volieb. Riadne sa na Ukrajine majú konať o rok.

Lídri ukrajinskej opozície Arsenij Jaceňuk... Foto: SITA/AP, Sergei Chuzavkov
Arsenij Jaceňuk, Oleh Ťahnybok, Ukrajina Lídri ukrajinskej opozície Arsenij Jaceňuk (vľavo) a Oleh Ťahnybok.
14 debata chyba
Viac na túto tému: #protesty #demonštrácia #Julija Tymošenková #Jurija Lucenko #Ukrajina