Dohoda o iránskom jadrovom programe začne platiť 20. januára

Päť stálych členov Bezpečnostnej rady a Nemecko sa koncom novembra v Ženeve dohodli s Iránom na užšej spolupráci s medzinárodnými inšpektormi.

12.01.2014 19:29
debata

Iránska vláda a Biely dom v nedeľu súčasne potvrdili, že novembrová prelomová dohoda medzi islamskou republikou a svetovými mocnosťami vstúpi do platnosti 20. januára. Obe strany takto reagujú na piatkovú zhodu medzi Iránom a EÚ vo veci sporných bodov historickej dohody o kontrole sporného jadrového programu arabskej krajiny.

Podľa Bieleho domu začnú Iránci podľa dohody po „prvý raz s elimináciou svojich zásob vysokoobohateného uránu a likvidáciou niektorých zariadení, ktoré takéto obohacovanie umožňujú“. Dohodu pred definitívnym vstúpením do platnosti musia schváliť všetky zúčastnené krajiny.

Päť stálych členov Bezpečnostnej rady a Nemecko sa koncom novembra v Ženeve dohodli s Iránom na užšej spolupráci s medzinárodnými inšpektormi, ktorí budú dohliadať na čiastočné zastavenie procesu obohacovania uránu výmenou za zmiernenie sankcií voči Teheránu. Islamská republika však zároveň vyjadrila vôľu nevzdať sa svojho práva na jadrovú energiu na civilné účely. Teherán dlhodobo odmieta izraelské obvinenia, že sa pokúša vyrobiť jadrovú bombu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Irán #jadrový program #iránsky jadrový program