Bangkok opäť zaplavili desiatky tisíc demonštrantov

Desiatky tisíc opozičných demonštrantov v pondelok zablokovali hlavné ulice v thajskom Bangkoku na protest proti premiérke Jingluk Šinavatrovej.

13.01.2014 09:25
Thajsko, protest Foto: ,
Protivládne protesty v Thajsku opäť nabrali na obrátkach.
debata

Vyhrážajú sa pritom, že sa pokúsia „zastaviť život“ v celej metropole. Niektorí mali na sebe tričká a v rukách transparenty so sloganmi ako Thajské povstanie 2014 alebo Odstavenie Bangkoku. Protestujúcim sa v pondelok podarilo zablokovať sedem hlavných križovatiek v Bangkoku a v pláne majú aj „obkľúčenie“ najdôležitejších ministerstiev. Úrady pre nepokoje rozhodli aj o uzavretí asi 150 miestnych škôl.

Šinavatrová v decembri opäť odmietla výzvy demonštrantov na odstúpenie pred nadchádzajúcimi voľbami, pričom ich vyzvala, aby sa vzdali „ľudovej revolúcie“. Bangkokom otriasajú už niekoľko mesiacov masové opozičné protesty zamerané na zvrhnutie premiérky a zbavenie kráľovstva vplyvu jej staršieho brata, zosadeného premiéra Thaksina Šinavatru. Šinavatrová súhlasila s vyhlásením predčasných volieb a rozpustením parlamentu s cieľom upokojiť situáciu, zároveň však trvá na tom, že jej kabinet je zákonom zaviazaný pôsobiť ako prechodná vláda až do volieb.

Nepokoje sú najhoršie od demonštrácií z roku 2010. Opozícia a demonštranti vládu obviňujú z rozsiahlej korupcie a tvrdia, že Jingluk je len bábkou v rukách svojho brata Thaksina, ktorého v roku 2006 zvrhla z čela vlády armáda.

debata chyba
Viac na túto tému: #protesty #Thajsko #Jingluk Šinavatrová