Súd môže Klička pripraviť o kandidatúru na prezidenta Ukrajiny

Ukrajinský najvyšší správny súd odmietol žiadosť opozičného vodcu Vitalija Klička o zrušenie nedávno prijatého paragrafu daňového zákona, ktorý by mu mohol znemožniť účasť v prezidentských voľbách.

13.01.2014 15:53 , aktualizované: 17:13
Vitalij Klicko Foto: ,
Vitalij Kličko.
debata (28)

Oznámila to v pondelok ukrajinská agentúra Unian. Prezidentské voľby sa na Ukrajine konajú začiatkom budúceho roka a Kličko je považovaný za jedného z favoritov.

Súd potvrdil platnosť ustanovenia, podľa ktorého osoba so stálym bydliskom mimo Ukrajinu nie je považovaná za osobu trvale žijúci na jej území. Tento paragraf podľa Kličkových advokátov môžu zneužiť na to, aby volebná komisia odmietla zaregistrovať jeho kandidatúru k prezidentským voľbám.

Zmenu daňového zákona schválil ukrajinský parlament hlasmi poslancov vládnej Strany regiónov vlani v októbri. Kličko, ktorý je svetovým šampiónom v boxe ťažkej váhy, dlho žil a platil dane v Nemecku. Ukrajinský zákon pritom stanovuje, že kandidát na prezidentskú funkciu musí na území Ukrajiny trvale žiť najmenej desať rokov. Kličko sa domnieva, že vládni poslanci chcú novelou daňových zákonov zámerne zablokovať jeho prípadnú účasť vo voľbách.

Kandidovať chcú viacerí, aj Tymošenková

Kličko sa v roku 2010 postavil do čela strany Udar a jeho politická hviezda od tej doby pomerne prudko stúpa. Podľa prieskumov verejnej mienky by v prezidentských voľbách prinajmenšom postúpil do druhého kola.

Zámer kandidovať vo voľbách už Kličko oficiálne oznámil. Jeho hlavný súper, ktorým sa zrejme stane doterajší prezident Viktor Janukovyč, sa chce o účasti vo voľbách rozhodnúť až na poslednú chvíľu.

Kličko ale nie je jediným opozičným politikom, ktorý sa chce uchádzať o najvyšší úrad. Rovnaký úmysel má vraj aj väznená expremiérka Julija Tymošenková, hoci ako trestanej osobe jej zákon kandidatúru neumožňuje. Prezidentské ambície má údajne tiež Arsenij Jaceňuk, šéf parlamentnej frakcie strany Vlasť, ktorú Tymošenková vedie. Podľa niektorých ukrajinských komentátorov Jaceňuk na Tymošenkovú nalieha, aby mu kandidatúru oficiálne prenechala. K zhode ale vraj zatiaľ nedospeli.

Kličko žiada sankcie proti Janukovyčovi

Líder ukrajinskej opozície Vitalij Kličko žiada po posledných násilnostiach v Kyjeve Európsku úniu o tvrdé sankcie proti ukrajinskému prezidentovi Viktorovi Janukovyčovi. Pre pondelkové vydanie nemeckého denníka Bild Kličko napísal, že „EÚ a medzinárodné spoločenstvo musia po týchto udalostiach konečne uvaliť sankcie na Janukovyčovu vládu!“

Podľa Klička už nestačí z diaľky sledovať násilnosti a nedodržiavanie práva kritizovať. „Potrebujeme okamžité opatrenia medzinárodnej komunity proti Janukovyčovi a jeho korupčnej kriminálnej vláde,“ zdôraznil Kličko po sobotňajších udalostiach v hlavnom meste Ukrajiny, kde polícia tvrdo zakročila proti protivládnym demonštrantom a zranila aj opozičného exministra vnútra Jurija Lucenka.

Kličko navrhol ako prvý krok zablokovať Janukovyčove kontá v zahraničí. Už existuje dosť dôkazov na to, že sa Ukrajina zmenila na policajný štát. „V celom mojom živote som nevidel toľko krvi ako po zásahu polície v sobotu,“ napísal Kličko pre Bild.

Dôkaz o zmlátení Lucenka polícia nemá

Ukrajinské ministerstvo vnútra nemá žiadne dôkazy o tom, že by bývalého ministra vnútra Jurija Lucenka pri nedávnom incidente v Kyjeve zbili policajti. Agentúre RIA Novosti to v pondelok povedal námestník ukrajinského ministra vnútra Viktor Ratušňak.

Podľa očitých svedkov Lucenka policajti desaťkrát udreli obuškom, keď pred zásahom poriadkových síl chránil svoju manželku. Politik je už tretí deň v nemocnici, utrpel otras mozgu a početné podliatiny a tržné rany na hlave. Podľa agentúry Unian sa v nedeľu jeho zdravotný stav zhoršil.

Demonštranti pred budovou súdu v piatok večer protestovali proti odsúdeniu troch aktivistov, ktorí chceli na letisku Boryspil neďaleko Kyjeva vyhodiť do povetria sochu boľševického vodcu Vladimira Uľjanova – Lenina. Súd im za to vymeral šesťročné väzenie. Keď niekoľko protestujúcich zaútočilo na policajný autobus, polícia zasiahla.

Podľa Ratušňaka žiadny z videozáznamov, ktoré majú vyšetrovatelia k dispozícii, útok zasahujúceho komanda proti Lucenka nepotvrdzuje. Polícia údajne postupovala v súlade so zákonom.

28 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #sankcie #Vitalij Kličko #Viktor Janukovyč #Ukrajina