Rusom chcú vrátiť zimný čas

Najväčšia krajina sveta už nemusí zostať dlho zakliata vo večnom letnom čase. Dolná komora parlamentu sa chystá Rusom pred budúcou zimou posunúť ručičky hodín o šesťdesiat minút späť.

15.01.2014 07:33
Moskva, Rusko Foto: ,
Ak prejde poslanecká iniciatíva, Moskva bude Nový rok 2015 vítať už nie tri, ale len dve hodiny pred Slovenskom.
debata (1)

Tri roky po tom, čo vtedajší prezident a súčasný premiér Dmitrij Medvedev zrušil zimný čas, sa milióny Rusov sťažujú, že ich unavuje vstávať do tmy. Dnes napríklad v Moskve vychádza slnko desať minút pred desiatou a v Petrohrade dokonca až o štvrť na jedenásť. V oboch veľkomestách zapadne o pol šiestej.

Poslanci Štátnej dumy pripravili návrh, podľa ktorého by krajina v posledný októbrový víkend mala prejsť na zimný čas. Obnovenie sezónnej úpravy času však nie je v pláne. Na jar 2015 by sa už ručičky hodiniek neprestavovali na letný čas.

Príslušný návrh zákona sa chystá predložiť šéf parlamentného výboru pre ochranu zdravia Sergej Kalašnikov už na budúci pondelok. „Táto otázka dozrela. Po zverejnení údajov úradu na ochranu spotrebiteľov je očividné, že negatívny dosah aktuálne platného času na zdravie nemožno ničím vyvážiť,“ citovala ho agentúra Itar-TASS.

Väčšina Rusov celoročný prechod na letný čas pôvodne privítala. Podľa prieskumov ho v roku 2011 podporovali až tri štvrtiny opýtaných, vlani však už ani nie celá tretina. Kým k pravidelnému posúvaniu hodinových ručičiek, ako to dvakrát do roka robí 110 krajín sveta, sa len málokto chce vrátiť, čoraz viac Rusov si želá žiť podľa niekdajšieho zimného času.

Podľa Kalašnikova, ktorý tvrdí, že jeho návrh má podporu vo všetkých štyroch poslaneckých kluboch parlamentu, je potrebné sa čo najviac priblížiť k astronomickému času, od ktorého sa po Medvedevovej reforme Moskva odchýlila na pol druha hodiny a Petrohrad dokonca až na dve. Vedci mu dávajú za pravdu.

„Nemožno žiť odtrhnuto od astronomického času. V našej severskej krajine takto ľudia chodia do práce prakticky v noci. Prechod na zimný čas nám umožní vidieť viac slnka a to sa blahodarne prejaví na zdravotnom stave obyvateľstva,“ povedala pre agentúru Interfax šéfka Ústavu astronómie Ruskej akadémie vied Lidia Rychlovová.

Šéf Kremľa Vladimir Putin, ktorý netají, že aj jemu sa ráno ťažko stáva, nevylúčil návrat k trvalému zimnému času. Rozhodnutie však prenechal vláde. Medvedevov kabinet včera dementoval informáciu denníka Izvestia, že už má pripravený projekt zmeny, ktorý vraj chce prijať po skončení olympiády v Soči. Poslanca Kalašnikova to však od ťaženia proti večnému letnému času neodradilo. „Keď sa vláda neponáhľa, tak bude zákon s cieľom maximálne sa priblížiť astronomickému času,“ citoval ho portál Newsru.com.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #zimný čas