Výbor OSN vypočúval zástupov Vatikánu o zneužívaní detí

Výbor OSN pre práva dieťaťa (CRC) vo štvrtok vypočúval zástupcov Vatikánu. Dôvodom sú škandály okolo sexuálneho zneužívania detí predstaviteľmi cirkvi a tiež to, aké protiopatrenia cirkev prijala.

16.01.2014 12:51
Vatikán Foto: ,
Vatikán.
debata (3)

Vatikánsku delegáciu priviedol do Ženevy arcibiskup Silvano Tomasi, ktorý vyhlásil, že takéto činy nemôžu byť nikdy ospravedlnené. Podľa stanice BBC je to vôbec prvýkrát, čo sa cirkev verejne obhajuje v otázke zneužívania detí.

Vatikán pritom nemá s týmto výborom OSN práve najvrúcnejšie vzťahy. Vlani v decembri mu odmietol poskytnúť informácie o cirkevnom vyšetrovaní sexuálneho zneužívania detí duchovnými. Svoj postoj zdôvodnil tým, že tieto prípady považuje za dôverné, avšak je ochotný spolupracovať v procesných záležitostiach. V odpovedi na problémové otázky, ktoré vlani v júli položil výbor CRC, Vatikán uviedol, že tieto informácie nemieni zverejňovať a spolupracovať chce len s úradmi činnými v trestnom konaní jednotlivých krajín, kde k zločinom došlo.

Výbor OSN na Vatikán však naliehal s tým, že sa snaží získať podklady, aby mohol posúdiť, keďže katolícka cirkev dodržiava konvencie Spojených národov o právach dieťaťa, ktorú Vatikán tiež podpísal. Svätá stolica teda nakoniec poslala do Ženevy delegáciu, ktorá mala o tejto problémovej otázke s členmi výboru rokovať. Tomasi počas dňa vyhlásil, že je dôležité zistiť pravdu o tom, čo sa stalo v minulosti, aby sa to už nikdy nemohlo opakovať. Zaistený tak má vraj byť aj výkon spravodlivosti a pomoc obetiam.

Zástupcovia Vatikánu tiež pred OSN oznámili, že uvítajú akékoľvek jej podnety na realizáciu náležitých opatrení. Členovia výboru sa zaujímali o praktiky cirkvi, ktorá mala vo zvyku presúvať kňazov podozrivých zo zneužívania na iné miesta pôsobenia kryť ich tak pred obvinením zo zločinu. Jeden člen sa tiež spýtal, prečo Vatikán opisuje sexuálne zneužívania ako „delikty proti morálke“, namiesto jednoduchého termínu „zločiny páchané na deťoch“.

Pápežský úrad vlani uviedol, že v dôsledku prípadov sexuálneho zneužívania zmenil požiadavky kladené na kandidátov kňazstva, aktualizoval cirkevné právo a vyzval biskupskú konferenciu, aby stanovila smernice pre boj s týmto zlom. Súčasne ale dal najavo, že nemôže byť zodpovedný za konanie katolíckych inštitúcií alebo jednotlivcov vo svete a že zodpovednosť za ochranu práv detí nesú miestni biskupi. Zodpovedný je iba za udalosti vo vatikánskom mestskom štáte.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Vatikán #OSN #zneužívanie detí