Českú pravicu má kriesiť nováčik

Modrému vtákovi, čo je symbol Občianskej demokratickej strany (ODS), má dať nové krídla Petr Fiala. Česká pravica očakáva od tohto politického nováčika, že jej zabezpečí nový rozlet.

20.01.2014 10:40
Petr Fiala, Miroslava Němcová, Jiří Pospíšil, ODS Foto: ,
Odstupujúci predseda ODS Martin Kuba (vľavo) verí, že jeho nástupca Petr Fiala dokáže vrátiť pravicovú stranu na výslnie. Na archívnej snímke z roku 2013 je aj Miroslava Němcová, ktorú za novú šéfku podporilo iba 66 delegátov. Uprostred je Jiří Pospíšil, pre ktorého kongres znamenal sklamanie. Vypadol totiž z vedenia strany.
debata

Na kongrese ODS ho zvolili za predsedu. Fiala je uznávaný profesor politológie, ale ako upozornil portál iDnes, zvykne sa mu vyčítať, že mu chýba charizma.

V kandidačnom prejave sa snažil o sebe rozšíriť imidž nielen seriózneho, ale aj žoviálneho politika. „Margaret Thatcherová bola ministerka školstva ako ja a v roku 1974 po prehraných voľbách ju ako 49-ročnú zvolili za šéfku Konzervatívnej strany,“ poznamenal. Fiala má rovnaký vek a od mája 2012 viedol rezort školstva ako nestraník. Niekdajšiu legendárnu britskú premiérku považuje za svoj vzor: „Ak ma zvolíte, pôjdem v stopách Thatcherovej,“ zdôraznil. Delegáti si ho osvojili – získal 437 z 535 hlasov.

Fiala bol bez straníckeho dresu ešte na jeseň 2013, keď sa konali predčasné parlamentné voľby. Do ODS vstúpil až po získaní poslaneckého mandátu. Ani nie pred tromi rokmi odmietal ponuku vstúpiť do politiky, ale nakoniec zmenil názor. „Treba začať meniť politiku, a to sa nedá robiť debatou v kaviarni alebo prednášaním spoza katedry,“ povedal neskôr pre iDnes. Dovtedy bol v Česku známy ako uznávaný politológ, ktorý niekoľko rokov bol rektorom Masarykovej univerzity v Brne.

Denník Blesk označil voľbu nového šéfa ODS za výber kapitána, ktorý má zachrániť potápajúcu sa loď. Občianski demokrati boli kedysi stranou, ktorá dokázala vo voľbách získať približne až tretinu hlasov. Počínajúc korupčnými aférami, pokračujúc prešľapmi počas nedávneho vládnutia a končiac tragikomickým pádom vlády Petra Nečasa sa však ODS zmenila na stranu, ktorá sa vo viacerých prieskumoch pohybuje pod dvojcifernou mierou popularity.

Pokus o kriesenie ODS má však trhlinu. Exminister spravodlivosti Jiří Pospíšil, jeden z najobľúbenejších pravicových politikov, vypadol z vedenia strany. Netají sklamanie, pričom v pozadí vidí intrigy. Domnieva sa, že väčšine delegátov prekážajú reformy justície, ktoré presadil a verejnosť ich privítala ako opatrenie na očistu spoločnosti. „Môj koncept posilnenia štátneho zastupiteľstva a konkrétne personálne kroky v tejto oblasti neboli celou ODS kvitované,“ povedal po skončení kongresu pre server Lidovky.

Tento portál urobil anketu medzi čitateľmi, či si myslia, že sa novému vedeniu podarí vrátiť ODS na čelné politické miesta. Včera podvečer tomu verilo 126 zúčastnených, 517 pochybuje o dôveryhodnom reštarte tejto pravicovej strany.

Prvým podpredsedom ODS sa stal europoslanec Jan Zahradil. Bude to znamenať silnejšie výhrady z tábora tejto strany k EÚ? O Zahradilovi je totiž známe, že je silný euroskeptik. „Nerád by som dospel do situácie, že Česká republika bude provinciou nemecko-francúzskeho superštátu,“ napríklad takto znie jeden jeho výrok. „Po vstupe do EÚ sa žiadny raj nedostavil. Česi majú zlé skúsenosti s fungovaním v nadnárodných celkoch,“ podotkol v inom prípade pre portál Generace 20.

Nový šéf ODS Petr Fiala. Foto: Pravda
ODS, Petr Fiala Nový šéf ODS Petr Fiala.

Nový šéf ODS Petr Fiala

  • Má 49 rokov, pochádza z Brna. Je ženatý, má tri deti s rovnakou manželkou.
  • V roku 2002 bol vymenovaný za prvého profesora v odbore politológie v Česku. V období 2004 – 2011 pôsobil ako rektor Masarykovej univerzity.
  • V máji 2012 sa stal ministrom školstva vo vláde Petra Nečasa. Vlani úspešne kandidoval do dolnej komory parlamentu ako líder ODS v Juhomoravskom kraji. Stranícki kolegovia si ho potom vybrali za podpredsedu poslaneckého klubu.
  • Na kongrese ODS teraz získal jasnú podporu – za šéfa strany ho volilo 437 delegátov (jeho dvaja vyzývatelia dokopy dostali len 98 hlasov).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #česká vláda #ODS #Petr Fiala