Alžbeta II. sa vraj chystá prenechať časť povinností Charlesovi

Britská kráľovná Alžbeta II. sa údajne chystá prenechať časť panovníckych povinností svojmu synovi Charlesovi. Informoval o tom britský denník Daily Mirror, ktorý to označil za historický krok bližšie k novému kráľovi.

20.01.2014 13:16
Kráľovná, Charles Foto: ,
Kráľovná Alžbeta s princom Charlesom na archívnej fotografii počas pravidelného prejavu v britskom parlamente.
debata (4)

Zatiaľ sa zlúčia ich tlačové úrady, takže v budúcnosti všetky tlačové oznámenia týkajúce sa panovníčky a jej syna budú pochádzať z jedného zdroja.

Britský denník poznamenal, že zmeny Charlesa prinútia venovať sa viac záležitostiam spojeným s „funkciou hlavy štátu“ a „prácu s verejnosťou v zastúpení (kráľovnej)“, a to na úkor kampaní pre rôzne organizácie a charitatívne spolky.

Alžbeta II., ktorá v apríli oslávi 88. narodeniny a 6. februára bude na tróne presne 62 rokov, je už teraz druhou najdlhšie slúžiacou hlavou britskej monarchie. Dlhšie vládla len kráľovná Viktória. Šesťdesiatpäťročný princ z Walesu je zase najdlhšie čakajúcim následníkom trónu v britských dejinách.

Daily Mirror tiež informoval, že kráľovná, jej manžel princ Philip a syn princ Charles sa tento rok spoločne zúčastnia na oslavách 70. výročia vylodenia spojencov v Normandii. Kráľovná už ale pravdepodobne nebude cestovať do vzdialených miest a tieto diplomatické misie prenechá práve Charlesovi.

Zdroj z Buckinghamského paláca aj britskému denníku povedal, že kráľovná sa zrejme nenechá zastupovať Charlesom na svojich každodenných stretnutiach s premiérom Davidom Cameronom.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #princ charles #Alžbeta II.