Taliansky kňaz údajne pral cez vatikánsku banku milióny eur

Bývalý vysokopostavený finančný úradník Vatikánu čelí obvineniu z prania špinavých peňazí. Taliansky kňaz Nunzio Scarlano, ktorého teraz súdia pre snahu o pašovanie vysokej sumy v hotovosti, si podľa agentúry Reuters vypočul v utorok ďalšie obvinenie: nelegálne zisky údajne legalizoval prostredníctvom vatikánskej banky.

21.01.2014 11:48
debata (12)

Scarlano sa podľa polície cez svoj účet vo Vatikáne snažil „vyčistiť“ milióny eur. Financie údajne pretekali jeho účtom ako fiktívne dary od zahraničných spoločností. Obvinenie potvrdil Scarlanov právnik Silverio Sica.

Scarlano sa zdržiava v domácom väzení vo svojom rodnom Salerne na juhu Talianska. V decembri sa začal súdny proces, v ktorom je obžalovaný pre pokus o pašovanie peňazí. Podľa prokuratúry sa pokúšal pre svojich priateľov súkromným lietadlom previezť 20 miliónov eur zo švajčiarskej banky do Talianska.

Kňaz sa dostal do hľadáčika finančnej polície vlani kvôli rozsiahlemu súkromnému majetku v salernskom luxusnom byte, kde policajti objavili rad hodnotných umeleckých diel, ale aj drahých orientálnych kobercov. Vatikánska banka v súvislosti s prípadom zmrazila Scarlanove kontá.

Vatikánska banka je neoficiálne pomenovanie Ústavu pre veci viery (IOR). Ústav spravujúci prevažne peniaze určené pre cirkevné inštitúcie a charitatívne práce má v posledných rokoch veľmi zlú povesť. Je opakovane spájaný s praním špinavých peňazí a objavili sa aj obvinenia, že si v IOR niektorí Taliani ukrývajú príjmy pred zdanením. Pápež František sa banku snaží reformovať; vytvoril napríklad dve kontrolné komisie, ktoré majú na jej chod dohliadať.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #pranie špinavých peňazí #Vatikánska banka