Pochovajme Lenina, znelo na výročie jeho smrti

Podľa komunistických hesiel mal byť večne živý. Deväťdesiat rokov po smrti je však Lenin pre väčšinu Rusov aj so svojím dielom dávno mŕtvy.

22.01.2014 09:40
Rusko, Lenin, komunisti Foto: ,
Ruskí komunisti nesú červené zástavy s portrétom Lenina k moskovskému mauzóleu vodcu boľševickej revolúcie na 90. výročie jeho úmrtia.
debata

Živý je len problém, čo spraviť s jeho zabalzamovanou mŕtvolou. K háklivej otázke sa pri príležitosti výročia úmrtia vodcu boľševickej revolúcie v utorok vyjadrili viacerí politici.

Ak by to záležalo na ruskom ombudsmanovi, tak na sté výročie smrti by už Lenin neležal pod preskleným sarkofágom v mauzóleu v srdci Moskvy. „Červené námestie nie je miestom pre cintorín. Táto otázka sa v dohľadnom čase vyrieši,“ vyhlásil v utorok Vladimir Lukin, podľa ktorého by pochovanie ozdravilo situáciu v krajine. „Dejiny boli pokrivené. Leninské a boľševické pamätníky nie sú adekvátne ich úlohe v histórii. Rola síce bola veľká, ale veľmi ťažká a protirečivá,“ dodal pre agentúru Interfax.

V Rusku dnes podľa odhadov stále stojí asi 1800 sôch Lenina. Ulice, školy, knižnice, nemocnice aj dávno po rozpade Sovietskeho zväzu nesú vo svojom názve meno zakladateľa červeného impéria. Najspornejšia však zostáva otázka mauzólea.

Vladimir Iľjič Uľjanov, známy pod revolučným menom Lenin, zomrel 21. januára 1924. Kým donedávna sa úvahy o riadnom pochovaní jeho múmie považovali priam za svätokrádež, podľa jedného z posledných prieskumov až dve tretiny opýtaných sú za to, aby jeho telo spočinulo v zemi. Ľudí, pre ktorých zostáva nedotknuteľnou ikonou, je čoraz menej.

Staré komunistické heslo Lenin žil, žije a bude žiť neobstálo ani v ďalšom prieskume. Väčšina opýtaných pre agentúru VCIOM uviedla, že o päťdesiat rokov už na Lenina budú spomínať iba historici. Len šesť percent opýtaných verí, že Leninove idey budú naďalej „osvetľovať ľuďom cestu k lepšiemu životu“.

Podpredseda dolnej komory ruského parlamentu, nacionalista Vladimir Žirinovskij, si včerajšie výročie Leninovej smrti pripomenul výzvou na jeho okamžité pochovanie. „Trváme na likvidácii celého pohrebiska, nie iba Lenina, ale všetkých, čo ich umiestnili pred kremeľským múrom a v ňom,“ pripomenul asi stopäťdesiat hrdinov sovietskej epochy vrátane diktátora Stalina, ktorí sú pochovaní na Červenom námestí. Podľa Žirinovského by sa všetky tieto telesné pozostatky mali preniesť na nový ruský Panteón na moskovskom predmestí Mytišči, kde nedávno ako prvého pochovali zbrojného konštruktéra Michaila Kalašnikova. „Tam sa všetci zmestia, je tam miesta na ďalších päťdesiat rokov,“ citoval podpredsedu Štátnej dumy Interfax.

Ombudsman Lukin by sa s pochovaním Leninovej múmie až tak neponáhľal. „Dospeli sme do bodu, keď to možno spraviť bezbolestne a bez sociálneho odporu? Možno, že áno. Ale nenamietal by som, keby sme ešte päť až desať rokov počkali,“ dodal.

Vodca komunistickej strany Gennadij Ziuganov, ktorý v utorok s niekoľkými stovkami súdruhov prišiel položiť kvety k Leninovmu mauzóleu, však o ničom takom nechce ani počuť. „Tí, ktorí sa tak hlupácky vyjadrujú (o Leninovi) a chystajú sa rozkopať svätyňu svätýň – Červené námestie – sú jednoducho barbari,“ vyhlásil pre denník Rossijskaja gazeta.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #V. I. Lenin #mauzóleum