Rokovania sýrskej vlády a opozície v Ženeve uviazli na mŕtvom bode

Rokovania medzi predstaviteľmi sýrskeho režimu a opozície v Ženeve o prechode moci viaznu na mŕtvom bode.

27.01.2014 15:07
debata

Člen opozičnej delegácie Rima Fleihan povedal, že rokovania nie sú konštruktívne, keďže zástupcovia vlády prezidenta Baššára al-Asada chcú hovoriť „o terorizme a nie o prevode moci“.

Zdroj blízky vládnej delegácii zase uviedol, že opozícia odmietla súhlasiť s „vyhlásením o základných princípoch záchrany Sýrie“, režim preto nie je ochotný v rozhovoroch pokračovať. „Predložili sme vyhlásenie o základných princípoch, ako uchrániť Sýriu pred terorizmom, opozičná koalícia ho však odmietla a chcela hovoriť len o prechodnej vláde,“ povedal zdroj.

V pondelok sa uskutočnilo už tretie kolo priamych rokovaní medzi sýrskou vládou a opozíciou. V nedeľu sa obe znepriatelené strany dohodli na evakuácii žien a detí z obliehaných častí mesta Homs, ktoré okupujú povstalci. Pondelok mal byť venovaný politickým témam, a to najmä vytvoreniu novej prechodnej vlády. Opozícia trvá na tom, že al-Asad musí rezignovať a v novej vláde nesmie mať žiadne miesto. Režim to odmieta a tvrdí, že prezident v žiadnom prípade neodstúpi.

debata chyba
Viac na túto tému: #Ženevská konferencia